Home

Nieuws

Consumentenprijs voedsel iets gestegen

De consumentenprijs van voedsel lag in juni 1,4% hoger dan een jaar eerder en een fractie hoger dan een maand eerder.

Aardappelen kostten gemiddeld in juni 19,5% meer en ook eieren, kippenvlees, fruit en groenten stegen duidelijk in prijs. Kaas, boter en verse melk werden dan weer goedkoper verkocht. Dat blijkt uit een overzicht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De consumentenprijs van eieren lag 10% hoger dan een jaar eerder, en een fractie lager dan een maand eerder. Binnen het vleessegment steeg de prijs van pluimveevlees 6,2% ten opzichte van een jaar eerder. Varkensvlees en rundvlees daalden licht in prijs. Schapen- en geitenvlees – een kleine productgroep – is bijna 9% goedkoper dan zowel een maand als jaar geleden.

Zeer lage inflatie

De algemene inflatie kwam in juni uit op 0%. Voor de derde maand op rij zijn goederen en diensten voor consumenten gemiddeld even duur als een jaar eerder. In het eerste halfjaar van 2016 is de inflatie gemiddeld uitgekomen op 0,3%. De inflatie ligt daarmee een stuk lager dan het streefpercentage van de Europese Centrale Bank van net iets minder dan 2.

Economen gaan uit van een foutmarge, bij een lage inflatie zouden prijzen dus gedaald kunnen zijn. Als prijzen langere periode dalen, kan dat leiden tot een serie ongewenste effecten. Zo kunnen consumenten aankopen uitstellen in afwachting van nog lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.