Home

Nieuws 7 reacties

Brexit kan leiden hoge importheffingen

Als de EU en het Verenigd Koninkrijk geen nieuwe handelsdeal sluiten, zullen exporteurs moeten wennen aan hoge importtarieven. Zonder nieuw akkoord zal de EU de importtarieven zoals afgesproken binnen de WTO toepassen. De Britten zullen waarschijnlijk hetzelfde doen voor importen uit de EU.

De onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) over de voorwaarden van een Brexit worden cruciaal. Zonder een nieuwe handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU vervalt de handel in het WTO-regime, en dat betekent hoge tarieven voor landbouwproducten. Tarieven die een forse impact kunnen hebben op handelsvolumes, denkt ING. De onderhandelingen zelf lijken gezien de belangen en de poppetjes geen eenvoudige zaak te worden.

'Charmante eikel' David Davis wordt Brexit-minister

Bij referendum hebben Britten besloten dat het VK uit de EU moet treden. Premier David Cameron, die hiertegen was, heeft daarom plaatsgemaakt voor Theresa May. Ze selecteerde David Davis voor een speciale Brexit-ministerpost. Davis werkte van 1994 tot en met 1997 bij het ministerie voor buitenlandse zaken, belast met onderhandelingen met de EU.

In een recent interview met de Yorkshire Post zegt Davis dat een Portugese minister van buitenlandse zaken hem eens een 'charmante eikel' had genoemd en 'een meester in constructieve obstructie'. Davis had namens de Britse regering met succes speciale regelingen afgedwongen, terwijl de rest van de EU inzette op meer integratie.

Controversiële politicus Boris Johnson op post buitenlandse zaken

Davis zal de onderhandelingen vermoedelijk samen met Boris Johnson, de nieuwe minister van buitenlandse zaken, starten. Johnson is een controversiële politicus. In een gedicht maakte Johnson de Turkse president belachelijk en in een vorig leven als journalist schreef Johnson een uitgebreide collectie aan schertsende artikelen over de EU-instituties.

Britten hebben geen haast

De onderhandelingen beginnen pas wanneer Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking wordt gezet. Alleen het Verenigd Koninkrijk kan dit doen en May heeft nog geen tekenen van haast vertoond. Nadat Artikel 50 in werking treedt, hebben de EU en het VK volgens het verdrag maximaal 2 jaar de tijd om de voorwaarden voor uittreding te bepalen. Davis denkt dat een Brexit eind 2018 een feit is en dat rond die tijd al enige vrijhandelsdeals op stapel zijn met belangrijke handelspartners, zoals de VS, Canada en Australië. Aan optimisme geen gebrek, maar voor het VK is een vrijhandelsovereenkomst met de EU het allerbelangrijkste. En het is de vraag of de EU de Britten een goede deal gunt. Met name bij de Europese Commissie, die de onderhandelingen namens de EU zal voeren, is geprikkeld gereageerd op het referendum.

Davis denkt dat een Brexit eind 2018 een feit is en dat rond die tijd al enige vrijhandelsdeals op stapel staan met belangrijke handelspartners, zoals de VS, Canada en Australië.

Geen afspraken, dan WTO-importtarieven

Wanneer de Britten en de overige 27 EU-lidstaten er niet uitkomen, zal de EU automatisch de binnen wereldhandelsorganisatie WTO afgesproken importtarieven instellen. De Britten zullen volgens ING-econoom Marco Loonstra deze importtarieven eveneens activeren. Het laatste is geen automatisme omdat het Verenigd Koninkrijk opnieuw binnen de WTO afspraken moet maken.

Impact WTO-regime verschilt per productgroep

De impact van het WTO-regime verschilt sterk per productgroep. Voor Nederland als geheel valt de schade in zekere zin mee. Het gemiddelde tarief waarmee exporteurs te maken krijgt, ligt op 5,5%. In de landbouw geldt een veel restrictiever regime. Exporten van groente, fruit, vlees en bloemen zijn goed voor 11% van de export, becijferde Loonstra. Voor producten in deze categorieën variëren importtarieven van 10,5 tot 17,5%. De heffingen liggen voor zuivelproducten nog een stuk hoger. Het zijn echter niet de Nederlanders maar vooral de Ieren die kaas en andere zuivel naar het Verenigd Koninkrijk exporteren. De EU hanteert ook een hoog tarief (25%) op suiker, maar ook hier gaat het over beperkte volumes.

Nederlandse export kan in het slop raken

Als de Britten het EU-regime voorlopig overnemen voordat ze onder nieuwe voorwaarden tot de WTO toetreden, wordt de Nederlandse export dus flink zwaarder belast. In combinatie met de verwachte waardedaling van het Britse pond, kan de export in het slop raken. De Nederlandse agrarische sectoren die het meest omzetten in het Verenigd Koninkrijk zijn de voedingstuinbouw, varkensvleesproductie en de export van bloemen en planten.

Laatste reacties

 • John*

  die Britten zullen toch ook moeten eten? Dat wat ze tekort komen zullen ze toch echt moeten gaan importeren en zonder goede deals zal flink duurder worden. de bal ligt dus bij de britten. voedsel is toch een wereldmarkt en wordt naast de heffingen mede bepaald door de transportkosten. Aan de andere kant zouden de britten nu zonder eu bemoeienis wel met gemodificeerde gewassen aan de slag kunnen gaan en zelfvoorzienend worden.

 • agratax(1)

  Wat heeft modificatie te maken met zelfvoorzienend worden. De meeste gemodificeerde gewassen leveren niet meer op en hebben tot nu de chemie druk niet vermindert, maar na jaren gebruik juist verhoogd. Wanneer leren we eens met elkaar af te komen van het wishfull thinking patroon en t eluiseren naar wat er op de grote wereld gebeurd.

 • WGeverink

  De britten zullen lage importheffingen hanteren op de zaken die ze nodig hebben en hoge op zaken waar ze hun markt voor willen beschermen. Ik denk dat de gevolgen van de brexit voor de Engelsen op zich wel meevallen. Met al de miljarden die naar de failiete EU staten moeten kunnen ze zelf ook hele leuke dingen doen. De EU is net zo'n schoonmoeder die bij je in huis woond en zich overal mee bemoeid en stookt. Op een gegeven moment kan ik me voorstellen dat het gewoon veel beter werkt dat je je zaakjes zelf regelt en "schoonmoeder"buiten de deur zet, ook al loop je dan haar inbreng in het huishoudbudget mis.

 • maxisprint

  prima omschreven door WGeverink

 • pinkeltje

  GB (voor zo lang dat nog bestaat) zet in op zo lang mogelijk rekken van de uittreding en ze hebben ook al aangekondigd dat ze bij de onderhandelingen zullen inzetten op het zoveel mogelijk alles laten zoals het was. Per saldo gaat er niet zoveel veranderen. Dus voor het geval de nee-stemmers nog vertrouwen hebben in de politiek gaat dat vertrouwen nog wel een paar keer op de proef gesteld worden. Niettemin gaat het voor geen van beide kampen er beter op worden. Bureaucratie gaat er ook niet minder op worden. Simpel voorbeeld: bestelt een particulier in de EU iets in Engeland of bestelt een Engelsman wat in de EU dan wordt het straks weer ouderwets de BTW en eventuele invoerrechten bij levering aan de koerier afrekenen. Hoe leuk is dat?

 • agratax(1)

  We maken ons zorgen over de financiele gevolgen van het uittreden van Engeland uit de EU. We gaan voorbij aan de politieke gevolgen van deze actie. Wat betekent een uit een vallen van GB, waarbij Schotland en Noord Ierland zich van GB afscheiden? Welke gevolgen heeft deze Breit voor de EU? Als Brussel wakker wordt en zijn regelzucht omzet in economische activiteiten zoals de EEG bedoelt was zal het beter worden, gaan ze door met hun droom staat Europa voorspel ik een uiteen vallen van de EU met alle gevolgen van dien in een politiek gesegmenteerde wereld.

 • Bennie Stevelink

  Agratax, de vluchtelingencrisis, de chaos in Noord Afrika, de veiligheidsrisico's in Oost Europa, milieuproblemen, enz vereisen dat iemand in dit deel van de wereld leiding neemt met voldoende macht hier sturing aan te geven. Geen enkel land in Europa is hier groot genoeg voor. Of de Europese landen het nou willen of niet, ze zijn veroordeelt tot politieke samenwerking en kunnen zich niet permitteren zich te beperken tot alleen economische samenwerking.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.