Home

Nieuws

Brazilië: geen handelsverdrag zonder rundvlees

Zonder afspraken over rundvlees wil Brazilië geen handelsverdrag met de EU afsluiten. Dat zegt het immense Zuid-Amerikaanse land op G20-top in Shanghai.

Dat heeft de Braziliaanse handelsminister Marcos Pereira gezegd in een verklaring. De verklaring volgde op een ontmoeting met EU-handelscommissaris Cecilia Malmström in de marge van de G20-top voor handelsministers in Shanghai.

Brazilië is onderdeel van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur, dat al jaren met de EU onderhandelt over een vrijhandelsverdrag. In mei wisselden de landen voorstellen voor meer markttoegang uit. De EU bood na stevige druk van de Europese agrarische lobbygroepen in haar voorstel geen extra markttoegang voor rundvlees en ethanol.

Rundvlees en ethanol belangrijk voor Braziliaanse export

In de verklaring zegt Pereira blij te zijn met ‘recente progressie’ die geboekt zou zijn in onderhandelingen. Maar voor Brazilië zijn rundvlees en ethanol belangrijke exportproducten en het land eist dat een verdrag met de EU hier rekening mee houdt. Voor met name de rundvleesproductie in Frankrijk en Ierland is Braziliaanse concurrentie de doodsteek, zo zeggen landbouwgroepen.

Voor met name de rundvleesproductie in Frankrijk en Ierland is Braziliaanse concurrentie de doodsteek, zo zeggen landbouwgroepen.

Ongeoorloofde staatssteun

De Europese ethanolsector beschuldigt de Braziliaanse ethanolsector ervan ongeoorloofde staatssteun te krijgen. In Brazilië wordt de bijmengplicht gebruikt als politiek instrument om de suikermarkt te stabiliseren. Malmström heeft volgens Pereira gezegd de Braziliaanse positie wat betreft rundvlees en ethanol mee te wegen in toekomstige onderhandelingsrondes.

Malmström verzekerde Pereira dat het Britse vertrek uit de EU de onderhandelingen niet zal schaden.

Of registreer je om te kunnen reageren.