Home

Nieuws 13 reacties

Boete naast korting directe betaling blijft bestaan

Agrarisch ondernemers die overtredingen maken waarvoor een korting op de directe betalingen volgt, kunnen daarnaast ook te maken krijgen met boetes of andere maatregelen.

Dat blijkt uit het jongste Algemeen Interventiebeleid van de NVWA. De inspectiedienst hanteert de redenering dat een korting op de directe betalingen geen straf is. Die redenering is door de hoogste rechter goed bevonden.

Strafrecht of bestuursrecht

Bij geconstateerde overtredingen kunnen twee wegen worden bewandeld om een ondernemer te straffen: via het strafrecht of via het bestuursrecht. In het algemeen wordt het bestuursrecht toegepast. Dan kunnen boeren via beroep- en bezwaarschriften verweer voeren en zal uiteindelijk het College van Beroep voor het Bedrijfsleven of de Raad van State een uitspraak doen. In die gevallen kan geen gevangenisstraf worden opgelegd.

Ernstige vergrijpen

Als het gaat om ernstige vergrijpen (bijvoorbeeld op het gebied van dierenwelzijn of aantasting van volksgezondheid), wordt de officier van justitie ingeschakeld die de ondernemers kan dagvaarden voor de strafrechter. In ernstige gevallen kan dan een gevangenisstraf worden opgelegd of een hogere boete of winstontneming, dan mogelijk is in het bestuursrecht.

Hogere bestuurlijke boetes

Per 1 juli van dit jaar gelden hogere bestuurlijke boetes bij overtreding van de Wet Dieren of de Warenwet. Tot nu toe konden boetes met een maximum van €20.000 worden opgelegd. Dat is eerder dit jaar verhoogd tot maximaal €820.000 of 10% van de jaaromzet, als de jaaromzet hoger is dan €8,2 miljoen. Die hoge boete kan alleen worden opgelegd als het vastgestelde boetebedrag minder is dan het economisch voordeel dat een ondernemer heeft. Calculerend gedrag wordt daarmee bestreden.

Laatste reacties

 • marco-vdb

  Voor de nVWA is elke boer een misdadiger in de dop. Voor een overval op een tankstation of het aanranden van een meisje krijgt de "overtreder" een strafje van een paar maanden en is ie overal weer vanaf. Als je als boer in NL een paar papiertjes vergeet in te vullen of daarin een paar foutjes maakt, kunnen ze je bedrijf naar de klote helpen en is je hele leven naar de filistijnen.

 • info36

  Het is te gek voor woorden. De houding van met name de regeringspartijen naar de landbouw is zeer schandelijk te noemen.

 • wimschaap

  je ku beter stelen of erger dan krijg je niets

 • u.lolkema1

  De overheid ziet het liefst dat heel Nederland een natuurgebied wordt, waarbij je onder het toeziend oog van een paar ambtenaren die niets met melkveehouderij hebben, op een zo biologisch mogelijke manier koeien mag gaan melken. Uiteraard worden de regels bij tegenvallende resultaten verder aangescherpt. En er is altijd wel iemand bereid om zo'n tegenvallend resultaat met een onderzoek te onderbouwen. De hele wereld vindt dat wij vooruitstrevend zijn op jet gebied van dierenwelzijn, milieu, etc., maar onze eigen regering en media probeert de boeren de nek om te draaien.
  Wie komt er voor de boeren op?
  Misschien moeten we een week geen melk leveren. De prijzen worden op wereldniveau bepaald, daar hebben we weinig invloed op. De regels worden door onze volksvertegenwoordigers in Den Haag en Brussel bepaald!!

 • koster

  Een week geen melk leveren? In theorie heb je gelijk, maar we kunnen het geld niet missen en er zijn veels te veel boeren die dan niet meedoen en dat weten ze donders goed.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Gerard Groot Koerkamp

  Wij hebben Nederland door de recessie getrokken.Dank voor stank.

 • Jan van het Zand

  De politiek is met zomerreces.....gewoon met vakantie. Ze lezen dit echt niet.

 • vd m.

  Een week geen melk leveren maakt totaal geen indruk, met daarbij, er tot op heden steeds meer melk wordt geleverd en er grote voorraden liggen in de fabrieken.

  @Marco-vdb, U heeft gelijk.

  Ondanks dat er wel eens werd geklaagd op Sharon Dijksma, had zij meer hart voor de agrarische sector, dan haan huidige collega Martijn van Dam.
  En er wordt door de anti-groeperingen veel gelobbyd in Den Haag en (bijna) is er wel dagelijks anti-reclame in de media. Hoe goed de meeste agrariers het ook doen, de sector wordt helaas steeds negatiever in beeld gebracht en we worden o.a. financieel uitgekleed door Den-Haag.

 • PIETER123

  Duidelijk een pleidooi voor een goede melkrijs .Ben je afhankelijk van subsidies dan worden er door de politiek werkgelegenheidsprojekten met een leger controleurs uit de grond gestampt..De status van de subsidie afhankelijke boer moet worden doorbroken.
  Blijkbaar is de grootste speler de NZO richting politiek.

 • Barneveldsei

  Dierwelzijn? Dan worden de snavels lazeren niet verboden. Onbehandelde snavels veroorzaken zeer ernstige dieren leed tot de dood optreed. Nvwa kan eisen dat het verbod ingetrokken wordt, maar ze geven liever een boete als ze een bloede k

 • Barneveldsei

  Hele snavel veroorzaakt dieren leed. De nvwa geeft liever een boete als ze een bloede kip zien. Ook al maken pluimvee houders bezwaar tegen onbehandelde snavels.

 • 200113528

  je kunt beter zorgen niet afhankelijk te zijn van een premie of iets dergelijks. iedereen die iets levert of betaald verwacht ook wat. HEt is net als bij de melkfabriek het moet 100% zijn en dat is het soms niet

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.