Home

Nieuws

‘Boeren & Buren’ nieuw concept voor kopen bij boer

Een nieuwe manier om direct bij boeren producten te kopen gaat van start in Nederland. ‘Boeren & Buren’ is de naam van een concept dat in 2011 in Frankrijk startte. Consumenten kopen direct en persoonlijk van boeren in de regio en de producent krijgt een ‘eerlijke prijs’ voor de producten.

Begin augustus wordt de Nederlandse website gelanceerd en start de organisatie met de zoektocht naar mensen die het netwerk in hun buurt willen uitbouwen. Het concept werkt met een soort lokale boerenmarkten (Buurderijen). Er is een persoon verantwoordelijk, die de locatie regelt en boeren en buren (consumenten) samenbrengt.

Boeren bepalen zelf prijs

Boeren & Buren werd opgericht om de lokale landbouw te ondersteunen en een transitie naar duurzame landbouw te bevorderen. Door de keten te verkorten kunnen boeren zelf hun prijzen bepalen en ontvangen zij meer dan 80% van de verkoopprijs van hun producten. “Dat is vele malen meer dan via de reguliere verkoopkanalen, waar ze het meestal met veel minder dan de helft moeten doen, of soms zelf met verlies verkopen”, volgens mede-oprichter Marc-David Choukroun.

Lokaal aanbod producten

Wekelijks ontvangen de leden hun verse producten persoonlijk van de boeren en ambachtelijke producenten. Op elke Buurderij is een lokaal aanbod van groenten, seizoensfruit, ambachtelijk brood, zuivelproducten, vleeswaren en traiteurwaren. Leden bestellen van tevoren online wanneer en hoeveel zij willen, zonder abonnement of vast pakket.

Wijdverspreid Europees initiatief

Het netwerk is van de eerste en meest wijdverspreide initiatieven in Europa. In Frankrijk, waar het in 2011 van start ging, is het een groot succes: inmiddels zijn er al meer dan een miljoen leden en 700 Buurderijen. De app die daar eind januari 2016 werd gelanceerd, is al goed voor meer dan 100.000 downloads en stond in februari op nummer 1 in de ranking van de iTunes appstore (categorie shopping). Ook in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gaat het de korte keten voor de wind aldus de organisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.