Home

Nieuws

Bayer CropScience verkoopt minder

Bayer CropScience heeft in het tweede kwartaal minder omzet en winst geboekt. De producent van zaden en gewasbescherming verkocht minder producten, werkte tegen hogere kosten en had last van een waardedaling van onder meer de Braziliaanse real en Russische roebel. Het bedrijfsresultaat (Ebitda) daalde ten opzichte van vorig jaar 8% tot €663 miljoen.

De Duitse onderneming zag de omzet 4,5% dalen tot €2,5 miljard. Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten ligt de omzet 0,4% hoger dan een jaar eerder. Topman Werner Baumann spreekt van een ‘stabiele business’, ondanks ‘aanhoudend zwakke marktomstandigheden’. Prijzen voor graan en soja zijn gedaald, waardoor boeren meer op prijs inkopen.

Wisselkoersen doen pijn

Wisselkoersen drukten het resultaat circa €10 miljoen. De landbouwdivisie van Bayer boekte gecorrigeerd voor wisselkoersen een omzetgroei van 8,4% in Azië en Oceanië. In Europa was sprake van een plus van bijna 1%. In verkoopregio Noord-Amerika kromp de omzet 3,4% en de verkoopregio Latijns-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten was stabiel.

Neonics raken omzet

De omzet met ‘SeedGrowth’-producten, dus zaadcoatings, daalde 6,1%. In deze markt zijn onder meer neonicotinoïden deels verboden. De omzet met fungiciden steeg 6%. Bij herbiciden was sprake van een stijging van 3,9%. De omzet met insecticiden daalde 12%. Bayer is na Syngenta de grootste producent van gewasbescherming.

De omzet met zaden, de afgelopen jaren steeds belangrijker voor het concern, daalde 1,2%. Het bedrijf specificeert niet hoe de verkopen van verschillende soorten producten loopt. Bayer maakt ook farmaceutische producten en dankzij deze divisie groeide de winst van het totale concern. Het bedrijf blijft in de race om Monsanto over te nemen. Het Amerikaanse Monsanto is leidend in de zadenbusiness.

Of registreer je om te kunnen reageren.