Home

Nieuws

Aandeelhouders stemmen vóór fusie Dow en DuPont

Aandeelhouders van Dow Chemical en DuPont hebben ingestemd met een fusie van de twee chemiereuzen. Als de fusie doorgaat, ontstaat een enorme speler op de markt voor zaden en gewasbescherming die zelfs Monsanto en Syngenta kan bedreigen.

De megafusie is nog niet helemaal zeker omdat de mededingingsautoriteiten in de VS, EU en China nog akkoord moeten gaan.

Fusie op basis van gelijkwaardigheid

Volgens de deal krijgen de aandeelhouders van Dow 50% van de aandelen in het nieuwe bedrijf krijgen en de aandeelhouders van DuPont de overige 50%. De CEO van DuPont, Ed Breen, gaat de combinatie leiden. DuPont en Dow zijn breed georiënteerde chemiereuzen die de activiteiten van het nu te vormen fusiebedrijf in 2018 alweer willen splitsen in drie onderdelen, waaronder een bedrijf voor de agrarische markt.

Zaad, pesticiden en gewasbescherming

Dow Chemical realiseerde vorig jaar met zaad en pesticiden een omzet van $6,4 miljard (€5,8 miljard). Ruim driekwart van de omzet, omgerekend ongeveer €4,4 miljard, met zaden. DuPont zette in 2015 €8,9 miljard om met gewasbescherming en zaden. De omzet met zaden, het onderdeel Pioneer Hi-Bred, was met €6,1 miljard veel groter dan de omzet die met pesticiden is gerealiseerd.

Dreiging voor leidende positie Monsanto en Syngenta

Het is dus een fusie van een partij die vooral groot is in gewasbescherming en een partij die vooral groot is in de veredeling. Het fusiebedrijf ‘DowDuPont’, zoals het gaat heten, bedreigt de leidende positie van Monsanto op de markt voor zaden, en op de gewasbeschermingsmarkt de leidende positie van Syngenta. Bovendien krijgen de Amerikaanse bedrijven samen een grotere wereldwijde voetafdruk.

Wat gaan de mededingingsautoriteiten doen?

Het wordt spannend te zien hoe mededingingsautoriteiten met de deal omgaan. DuPont heeft bijna een derde van de Amerikaanse zadenmarkt voor mais en soja in handen. Omdat ook Dow deze producten verkoopt, is het goed denkbaar dat verkoop van een deel van de productenportefeuille als voorwaarde aan de fusie wordt gesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.