Home

Nieuws 1 reactie

AH in overleg met Greenpeace over middelenbeleid

Albert Heijn gaat met Greenpeace in gesprek over mogelijke verbeteringen op het gebied van bestrijdingsmiddelengebruik. Greenpeace wil pas stoppen met het uitzenden van de radiospotjes waarin de supermarkt gelinkt wordt aan bijensterfte door gebruik van beschermingsmiddelen in de teelt van groenten en fruit als er toezeggingen worden gedaan op dat gebied.

Een AH-woordvoerder: "We vertellen onze klanten dat de groenten en fruit veilig zijn. Onze telers gebruiken al zo min mogelijk, maar we kijken altijd of het beter kan. Ik kan nog niet heel veel zeggen over de gesprekken komende maandag, maar we hebben ook met onze telers gesproken en op dat punt het net opgehaald."

Ook Jumbo en Lidl op de korrel

Greenpeace had onlangs al een gesprek met Jumbo-inkopers en de commercieel verantwoordelijke van de winkelketen. Sinds vorige week donderdag heeft Greenpeace vooral Albert Heijn op de korrel genomen, maar er zijn spotjes voor Albert Heijn, Jumbo en Lidl. De milieuorganisatie heeft een verkiezing gehouden welke van de drie spotjes als eerste op de publieke zenders zouden worden uitgezonden. "Op Albert Heijn stemde de helft van de mensen. Op Jumbo en Lidl een kwart. Het spotje van Lidl komt er ook aan", zegt campagneleider Kees Kodde.

Greenpeace: meer duurzame of biologische producten

Kodde stelt dat de spotjes op de radio blijven zolang de ketens geen toezeggingen doen. Greenpeace wil dat de ketens de verkopen biologisch of Milieukeur verhogen, of dat ze een zwarte lijst gaan hanteren, of de pilots met duurzame teelt opschalen. Greenpeace ziet dat er beweging is in de keten. "Men is wel met van alles bezig, maar we vinden dat tot nog toe met te veel vage intenties. Daarom blijven we die spotjes uitzenden. Dat kunnen we voorlopig volhouden."

Relatie met bijensterfte

Bij de Reclame codecommissie is geen klacht binnen gekomen over de spotjes van Greepeace, laat een woordvoerder weten. Albert Heijn heeft wel beoordeeld of de spotjes door de beugel kunnen. "De relatie met bijensterfte wordt gelegd en dat is wetenschappelijk lastig te bevestigen of weerleggen. Het is ook geen boycotspotje, dus het staat een NGO vrij om zijn eigen spotjes te maken."

Eén reactie

  • henk 60

    Waardeloze lui die greenpaecers. Ongelijk en toch volhouden bah.

Of registreer je om te kunnen reageren.