Home

Nieuws

Voermais in eerste 4 maanden vooral vervuild met aflatoxine

Veevoermais heeft dit jaar vooral last gehad van vervuiling met aflatoxine B1, van vervuilingen met DON en ZEA veel minder dan vorig jaar.

Dit meldt veevoercontroleur Securefeed. Vooral mais uit Rusland en Brazilië bleek vaak besmet met aflatoxine. In mais uit Rusland werd in de eerste 4 maanden van 2016 in totaal 21 maal een te hoge besmetting met aflatoxine aangetoond, in Braziliaanse mais 20 maal. Echter, ook in Oekraïense, Hongaarse en Roemeens mais werden overschrijdingen aangetoond. In een zeeschip met mais uit Roemenië bleek de mais zelfs zo erg vervuild dat de hele vracht werd aangemerkt als ongeschikt voor melkveevoeders.

Residulimiet

Onduidelijke residunormen zorgden ook voor problemen. Zo waren er in de eerste 4 maanden van 2016 zo'n 22 waarschuwingen over citruspulp uit Brazilië en de Verenigde Staten. Daarin werden gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen die in het land van herkomst wel zijn toegelaten, maar niet in de EU. Ook bestaat er geen dossier van in de EU met een residulimiet. Er geldt slechts de standaard detectielimiet. Aanvankelijk mocht de pulp dus niet worden doorgelaten. Na veel overleg kon het uiteindelijk echter toch.

Lees alles over mycotoxinen op de Engelstalige website All About Feed.

Of registreer je om te kunnen reageren.