Home

Nieuws

Voedsel in Nederland relatief goedkoop

In Nederland zijn voedsel en dranken 2% goedkoper dan het gemiddelde in de EU. Met name brood en zuivel zijn in Nederland minder prijzig dan in de rest van de EU.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van Europese cijfers. Alcoholische dranken zijn niet meegerekend.

Niet al het voedsel is in Nederland goedkoper. Zuivel- en graanproducten drukken de Nederlandse voedselprijzen. Deze producten zijn respectievelijk 7 en 10% goedkoper. Nederland is een grote producent van varkensvlees maar toch is het 11% duurder dan gemiddeld. Groente en fruit zijn 4% duurder dan gemiddeld.

<em>Afbeelding: CBS</em>
Afbeelding: CBS

Hoge prijzen in Denemarken

In buurlanden België en Duitsland liggen prijzen respectievelijk 8 en 3% boven het EU-gemiddelde. Consumenten in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Oostenrijk en de Scandinavische landen zijn een stuk duurder uit. Denemarken is net als Nederland een grote landbouwexporteur maar toch liggen prijzen hier het hoogst; 45% hoger dan het gemiddelde.

Poolse consumenten zijn spekkoper

In Spanje en Portugal en in Oost-Europa liggen prijzen juist lager. Poolse consumenten zijn spekkoper. Ze betalen zowat 40% minder dan het gemiddelde. Inkomens liggen in deze landen natuurlijk ook een stuk lager.

Europese landen buiten de EU laten een wisselend beeld zien. In Servië en Albanië maar ook Turkije is voedsel goedkoper, maar consumenten in Noorwegen en Zwitserland betalen respectievelijk 59 en 73% meer dan het EU-gemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.