Home

Nieuws 13 reacties

Van Dam scherpt dierenwelzijnsregels aan

Het gebruik van elektrische veeprikkers en koetrainers wordt verboden. Dat staat in de wijzigingsvoorstellen voor de Wet Dieren die Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ook wil Van Dam een verbod instellen op het vriesbranden van runderen en op het aanbrengen van een neusring bij mannelijke fokvarkens. De toegestane breedte van de spleten in roostervloeren bij varkens wordt voor vleesvarkens ten hoogste 18 mm bij betonroostervloeren en 20 mm bij andere roostervloeren. In de praktijk zal deze wijziging geen directe gevolgen hebben voor varkenshouders, omdat er een overgangsregeling geldt voor bestaande stallen.

Veehouder verantwoordelijk voor welzijn dieren

In de Wet Dieren komt ook de mogelijkheid verdere regels in te stellen voor het doden van dieren op boerderijen. Doelstelling is dat er een methode wordt ingevuld die geschikt is om dieren op een verantwoorde, welzijnsvriendelijke manier te doden. De verantwoordelijkheid ligt hierbij bij de veehouder. Hij draagt zorg voor het welzijn van zijn dieren, ook als ze wrak zijn of moeten worden geëuthanaseerd vanwege bedrijfseconomische redenen.

Dier moet onmiddellijk of na bedwelming dood zijn

Bij het doden van dieren geldt nu dat elke vermijdbare pijn, spanning of lijden wordt bespaard en dat het dier onmiddellijk of na bedwelming dood is. Ook moet degene die het dier doodt, beschikken over aantoonbare kennis en vaardigheden. Bedwelming mag alleen achterwege worden gelaten als er een onmiddellijk gevaar voor mens of dier dreigt, of als het dier ondraaglijk lijdt en zo snel mogelijk moet worden gedood.

In overleg met de sectoren is duidelijk geworden dat vooral voor kleinere diersoorten en/of jonge dieren behoefte is aan een goede, eenvoudige en door de boer toe te passen dodingsmethode, aldus het ministerie. Voor de grotere diersoorten moet de veehouder de dierenarts inzetten.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Dus eerst de vlieg bedwelmen alvorens dood te meppen. Als de vliegenmepper nog wel mag want electrisch mag je ze niet meer te grazen nemen!

 • mvedder

  alsof van dam ooit nog een koetrainer gezien heeft

 • alco1

  't Is wat als mensen gaan praten over dingen waar ze totaal geen verstand van hebben.

 • new kids

  't is beter dat van Dam en consorten zich dik maken om die drie ex/oud leden van de Rote Armee Fraction die vrij rondlopen en gekke dingen dreigen te doen.
  Maar ja, dat is linkse extremisme en dat vinden we niet zo erg hier in Nederland. Druk maken over het doden van een dier wat leidt aan pijn. En al die beestjes die daar tussen Almere en Amsterdam creperend van de pijn zijn gestorven willen ze niks van horen.
  Holéé, Hoezéé wat fucking bizar!!!

 • A1967

  Zie ander artikel,."een derde grote grazers Oostvaardersplassen heeft winter niet overleefd, door honger ",hoezo diervriendelijk? ?

 • Klaske68

  Hoog tijd voor een nieuw kabinet weg met die linkse lobby!

 • @123

  Wanneer gaan die ambtenaren zich eens bezig houden met het afschaffen van hun riante wachtgeldvergoedingen ,daar hoor je hun niet over.

 • Klaasvaak

  Terwijl een veeprikker soms net de redding kan zijn bij een koppige koe die blijft beweren niet te kunnen staan. Een eenmalige aanmoediging met de prikker kan haar net even laten doorzetten om op te staan.....

  Mensen uit de praktijk.... dat heeft Den Haag nodig. Dat blijkt maar weer

 • alco1

  We hebben geen secretaris voor landbouw.
  Nee, we hebben een secretaris anti landbouw.

 • oorspronkelijk

  wij en zij denken
  onder die zij zitten voor 90% onze potentiele kopers
  economie is kostenplaatje maar ook klant is koning
  ik heb geen kant en klare oplossing.
  een crisis gevolgd door oorlog verandert denkpatroon consument.
  verhalen uit de 30er jaren lijken weer werkelijkheid.
  wel het minst wenselijke scenario

 • veldzicht

  Wat moet je ook met zo,n staatssecretaris die zelf al zegt dat hij er niet voor de boeren zit,hij zit er voor zijn eigen achterban
  hoofdzakelijk milieu - en linkse dieractivisten ,zo probeert hij nog wat stemmen binnen te halen voor zijn zieltogende partijtje..Maar geen misverstand,iedere boer of niet boer hoort respectvol met zijn of haar dieren om te gaan en moet onnodig dierenleed zo veel mogelijk worden voorkomen.

 • vandenbrand

  laat van dam en de gehele tweedekamer voort aan zelf vee gaan houden, kunnen ze zelf alle onmogelijke en onredelijke kunstjes zelf doen. als we zo door gaan met de sector worden we allemaal slaven. van dam zou eens naar het programma dokter poll moeten kijken. daar gaat het heel anders aan toe(praktischer) dan hier . zou het niet verstandiger, eerlijker zijn om een Europees , of werelds gelijk speelveld te maken????

 • wienbemelmans

  Deze regels krijgen we om dat ze in Den Haag totaal niet weten hoe je met vee om
  moet gaan de idioten van wakker dier en Thieme met konzorten maken hier de dienst
  uit ,laat ze eerst de Oostvaarders plassen eens oplossen en dan naar de boer kijken
  maar die doet zijn werk goed want anders verdient hij niks de idioten van wakkerdier
  en de restvan die kliek worden toch betaald door onze belasting centen erg genoeg.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.