Home

Nieuws 10 reactieslaatste update:22 jun 2016

Van Dam kiest niet tussen grutto of kraai

Eerst zorgen dat de weidevogel het naar zijn zin heeft, daarna kijken naar de mogelijkheid om vossen, kraaien en andere predatoren weg te houden. Dat is de lijn die staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) voorstaat.

De EZ-staatssecretaris zegt in antwoord op Kamervragen van Helma Lodders (VVD) dat het 'vanzelfsprekend een frustratie voor eenieder [is] die een warm hart heeft voor agrarisch natuurbeheer en onze weidevogels', dat nesten worden leeggehaald door roofdieren. "Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat dit onderdeel is en hoort te zijn van de biotoop waarin deze dieren leven. Het gaat erom dat er uiteindelijk voldoende kuikens groot worden", aldus Van Dam.

Vos of kraai bejagen

Onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk om bijvoorbeeld de kraai of de vos te bejagen of andere roofdieren te verjagen.

De staatssecretaris weerlegt de stelling dat er een stijgend trend is in het aantal door dieren leeggehaalde nesten, hoewel er in de jaren 2015 en 2016 ten opzichte van de voorgaande jaren wel sprake is van meer predatie.

Staatssecretaris Van Dam weerlegt de stelling dat er een stijgend trend is in het aantal door dieren leeggehaalde nesten.

Afspraken in Friesland

Van Dam wijst in zijn antwoord op afspraken die in Friesland zijn gemaakt. In het zogenoemde predatieprotocol is vastgelegd tussen agrarisch natuurbeheerders en faunabeheerders dat predatiebeheer pas zin heeft als de broedbiotoop van de weidevogels op orde is.

Laatste reacties

 • erardus1

  De kip en het ei. En we geven de boeren de schuld

 • Gijs Gans

  Als een weidevogel het naar zijn zin heeft dan zitten er geen vossen of overmatig kraaien
  en andere predatoren. Waren er vroeger ook niet en toen waren er wel weidevogels.

 • jaap69

  van dam heeft geloof ik een lettertje verwisseld een A ipv een D. walg steeds meer van die vent.

 • alco1

  Slinks spelletje om het de boer onmogelijk te maken .
  Allemaal maaien na juli betekend waardeloos vreten voor de dieren.
  Dat de economie in ons land nog vooral draait op de boeren hebben ze nog nooit iets van begrepen.
  Nee de predator heeft bescherming.
  Zulke mensen zijn verwent met een te luxueus leventje.

 • mtseshuis

  Triest...

 • DJ-D

  Had geen andere reactie verwacht voor de verkiezingstijd. Wie verteld hem deze onzin? Vogelbescherming zeker. Die kunnen goed op hun aan tellen en over de rug van de boer geld binnen harken.
  Heeft nou niemand het aantal predatoren geteld de laatste 100 jaar? Dan kun je toch heel makkelijk conclusies trekken?
  Die 600 euro weidepremie is dus ook onzin. Zou toch geholpen moeten hebben? Denk toch eens na meneer van Dam.

 • veldhuize001

  Dat heeft meneer van dam nog nooit gedaan en niemand in de regering ze zitten allemaal onder de plak van al die groeperingen die menen het te weten maar ze weten niets hoe het werkt in de praktijk het zou beter zijn die lui hun subsidie af te pakken want daar moeten we allemaal aan mee betalen en ondertussen maken ze de hel agrariesche wereld naar de knoppen

 • Tinus1

  Tja, zelfs de schrijver van het stuk weet niet niet precies: op de foto staat een kauw, geen kraai, Dit is helemaal niet zo' n rover. Dus, laat staan dat ons hi- tech staatsecretaris dat wel zou weten en dat je tegen een vos en kraai niet foei! kan zeggen en ze terug in hun mand kruipen.
  Hieruit blijkt hoever ze, min. v. EZ werkelijk van ons en de natuur staan!

 • Nell.

  Hoe komt het toch dat er op minstens 25 ha natuurland tussen de bossen geen enkele weide vogel te vinden is?

 • vandenbrandcv1

  je kunt wel in vakblad v F lezen dat TBOs predatiecijfers achter proberen te houden en dat het heus niet meevalt ca 25 procent eieren en 70 procent kuikens verdwijnt door predatie

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.