Home

Nieuws 1 reactie

SGP: Van Dam moet verbod imidacloprid intrekken

SGP-woordvoerder Elbert Dijkgraaf is onaangenaam verrast dat Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, zijn voorgenomen verbod aan de Europese Commissie heeft voorgelegd, zonder de Tweede Kamer daarover te informeren.

De SGP in de Tweede Kamer wil dat Nederland het voorgenomen verbod van insectenbestrijder imidacloprid intrekt.

Volgens de SGP rammelt het voorgenomen besluit aan alle kanten. De SGP meent dat de staatssecretaris er ten onrechte vanuit gaat dat de overheid willekeurig in Nederland een gebruiksverbod kan instellen. De SGP stelt dat Nederland specifieke gebieden had moeten aanwijzen, die extra bescherming nodig hebben. Alleen in die gebieden zou een verbod op het gebruik van imidacloprid kunnen worden afgekondigd.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf: "Het voorgenomen besluit rammelt aan alle kanten."</p>
<p><em>Foto: Roel Dijkstra</em>
SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf: "Het voorgenomen besluit rammelt aan alle kanten."

Foto: Roel Dijkstra

De staatssecretaris wil een verbod op het gebruik van imidacloprid in bepaalde glastuinbouwgebieden, omdat er te veel resten van het middel in oppervlaktewater worden aangetroffen, waardoor het waterleven wordt verstoord. Onderzoek van Alterra, in opdracht van Bayer, zou uitwijzen dat er sprake is van een dalende trend in de aangetroffen gehalten imidacloprid in oppervlaktewater.

Eén reactie

  • Henk Tennekes

    Elbert Dijkgraaf wil geen verbod op de grootste probleemstof in de glastuinbouw. In de polder van Nootdorp werd een gehalte van 54 microgram per liter water gemeten, terwijl de norm (de maximaal toelaatbare concentratie) bij 8,3 nanogram per liter ligt, dus duizenden keren lager. Imidacloprid veroorzaakt nog steeds de meeste normoverschrijdingen in het Westland. De imidacloprid concentraties correleren met achteruitgang van insecten en vogels. Dijkgraaf heeft weinig begrepen van Genesis.

Of registreer je om te kunnen reageren.