Rabobank voorspelt dalende grondprijs - Foto: Martijn ter Horst AlgemeenNieuws

Rabobank voorspelt dalende grondprijs

Rabobank verwacht dat de prijs van landbouwgrond de komende jaren licht daalt. Volgens de bank wordt steeds meer grond aangeboden. Bovendien moeten boeren voor de ontwikkeling van hun bedrijf ook vaker in andere zaken dan grond investeren. Rabobank verwacht wel dat kwalitatief hoogwaardige akkerbouwgrond zijn waarde behoudt.

Rabobank schrijft dat door de economische ontwikkelingen in de markt en op het bedrijf grondaankoop met financiering van de bank lang niet voor iedere agrarisch ondernemer is weggelegd. De bank legt daarom de nadruk op alternatieve mogelijkheden als pacht of alternatieve financieringsvormen, zoals crowdfunding of geld van enkele grote investeerders.

“Bij een relatief laag rendement, is grondaankoop niet de meest voor de hand liggende optie”, zegt sectormanager akkerbouw Arjan Ausma. “Het optimaal benutten van de beschikbare grond is mogelijk een betere keuze,” aldus Ausma.

Groter verschil door opbrengend vermogen grond

Het verschil tussen gronden met veel en juist minder opbrengend vermogen neemt toe. Regio’s waar alleen gras geteeld kan worden, krijgen met een algemene daling van grondprijzen te maken. Rabobank trekt deze conclusies in het rapport De grondmarkt in beweging, waar ook het landbouweconomisch instituut LEI aan mee heeft gewerkt.

Het pessimisme is gestoeld op een hele serie argumenten. Zo denkt Rabobank dat de economische malaise maakt dat in Nederland buiten de landbouw minder vraag naar grond is ontstaan. Fosfaatrechten voor de melkveehouderij trekken mogelijk een deel van de rentebetalingen naar zich toe, waardoor minder ruimte voor investeringen in grond overblijft.

Agrarische prijzen wereldwijd onder druk

Internationaal staan prijzen voor agrarische producten onder druk. Een opleving is niet uit te sluiten, maar agrarische markten zullen voorlopig geen echte impuls vormen voor de grondmarkt. Europees wordt prijsbescherming en inkomenssteun voor de landbouw vermindert. Scherpere voorwaarden aan steun verlagen de productie.

Tussen 2001 en 2004 daalde de agrarische grondprijs scherp om daarna sterk te schrijven. In 2007/2008 steeg de gemiddelde prijs door een hoge graan- en melkprijs van €29.000 naar ongeveer €45.000. De prijs steeg verder naar €55.000, maar kan nu dus gaan dalen.

Check grond- en pachtprijzen bij u in de buurt op boerderij.nl/landbouwgrond

Beheer
WP Admin