Home

Nieuws

Rabobank stopt met aandelenhandel en -onderzoek

Rabobank wil zich richten op agribusiness en landbouw, zakelijke dienstverlening en hypotheken. De activiteiten aandelenhandel en -onderzoek heft de bank op.

Rabobank heft haar divisie voor aandelenonderzoek en -handel op. De activiteiten worden uitbesteed aan het Franse Kepler Cheuvreux. Rabobank wil focussen op hypotheken, zakelijke kredietverlening en internationaal op financiering van de agribusiness. Bij de te ontmantelen divisie werken ongeveer 30 medewerkers.

ForFarmers

De divisie doet onder meer onderzoek naar aandelen ForFarmers, Wessanen en Ahold. Analisten doen onderzoek naar de prestaties van het bedrijf en het economische klimaat en geven een koersdoel en een koop-, vasthouden- of verkoopadvies. Mensen die ten minste deels handelen op basis van diens voorspellingen, doen ook vaak zaken via diezelfde bank.

Landbouw blijft kerntaak Rabobank

Door het opheffen van de divisie bespaart Rabobank kosten en kan het management zich meer richten op kerntaken, waaronder het bedienen van de landbouw. De zeer lucratieve afdeling die beursgangen begeleidt gaat niet mee naar Kepler. Onderdeel van de deal is dat Rabobank een belang van 5% neemt in de zakenbank en een zetel krijgt in de raad van bestuur.

Door het opheffen van de divisie bespaart Rabobank kosten en kan het management zich meer richten op kerntaken, waaronder het bedienen van de landbouw.

Contacten met 1.200 institutionele beleggers

Kepler volgt al ruim 60 Nederlandse fondsen. Door de samenwerking brengt Rabobank zakelijke klanten in contact met 1.200 institutionele beleggers, die bediend worden door 115 salesmanagers en handelaren van Kepler. De samenwerking biedt volgens Rabobank de meest omvangrijke analysedivisie aan van Europese aandelen, waarbij negentig analisten circa 700 bedrijven volgen.

De stap is een teken dat Rabobank nog steeds in verbouwing is. Eerder werd bekend dat Rabobank haar leaseactiviteiten deels wil afstoten. De bank verkocht de laatste jaren al onder meer een grote Poolse bank, internetbank Alex en de Zwitserse zakenbank Sarasin.

De stap is een teken dat Rabobank nog steeds in verbouwing is.

Of registreer je om te kunnen reageren.