Home

Nieuws

RVO wijst meeste aanvragen graasdierpremie af

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft 1.115 van 1.400 aanvragen voor graasdierpremie direct afgewezen. Deze premie is ingesteld voor ondernemers die schapen of (zoog)koeien op bijvoorbeeld natuurterreinen laten grazen. De reden voor veel afwijzingen: grasland.

Als belangrijkste reden voor afwijzing noemt RVO.nl het hebben van eigen grasland. Hiervoor ontvangen veehouders al directe inkomenssteun, inclusief de vergroeningspremie. Voor zover men de dieren kan houden op eigen grasland vindt hiervoor een aftrek plaats van de aangevraagde graasdierpremie. 660 aanvragen zijn hierom afgewezen. Wat betreft 240 aanvragen wordt niet voldaan aan de drempel voor uitbetaling van minimaal €1.000. In 215 gevallen is niet voldaan aan de eisen die de RVO.nl stelt voor een 'actieve landbouwer'.

Overgebleven aanvragen gaan in totaal om 77.000 dieren

De 285 overgebleven aanvragen komen in eerste instantie in aanmerking voor uitbetaling van de graasdierpremie. Het gaat in hier in totaal om 77.000 dieren. Probleem is volgens de RVO.nl dat bij veel van deze aanvragen blijkt dat niet alle dieren voldoen aan de I&R-eisen. Daarom krijgt ook een deel van deze veehouders minder of geen graasdierpremie.

Afwijzing premie bij veel veehouders nog niet bezorgd

De sector wacht nog op meer tekst en uitleg van RVO.nl. Ook hebben veel individuele veehouders hun afwijzing nog niet in de bus.

Uiterlijk 30 juni 2016 zijn alle aanvragen afgehandeld. Voor de graasdierpremie was in 2015 een budget van € 3,5 miljoen beschikbaar. De premie bedraagt €24 per schaap en €160 per koe. Veehouders ontvangen voor minder dieren premie als dit budget wordt overschreden.

Of registreer je om te kunnen reageren.