Home

Nieuws

Nat in Zuidoosten, beregening in Flevoland

Waar het in het Zuidoosten veel te nat is, hebben Noordelijke akkerbouwers doorgaans op tijd een bui gehad en staan in Flevoland de beregeningsinstallaties zelfs in het veld.

De hevige neerslag in delen van het land heeft plaatselijk tot veel schade geleid in de akkerbouw, vooral in het Zuidoosten. Ook in Vlaanderen worden veel schademeldingen gedaan. De Belgische Boerenbond schat dat een paar honderd landbouwbedrijven schade hebben door de overvloedige regenval van de afgelopen week. In Duitsland en Frankrijk richten noodweer en overstromingen eveneens grootschalig schade aan.

Hoe groot de variatie in omstandigheden kan zijn, blijkt in Nederland. Waar in het Zuiden water tussen de aardappelruggen staat, is een zachte bui best welkom in delen van het Midden en Zuidwesten van het land.

Pootgoed volop beregend in Flevoland

"Het wordt hier alweer droog", zegt Paul Hooijman van adviesbureau Delphy vanuit Flevoland. "Pootgoed wordt volop beregend en ook in andere teelten is een beetje water welkom. Het heeft hier nauwelijks geregend de laatste tijd. We hebben geluk gehad."

De stand van de gewassen loopt, met uitzondering van peen en tarwe, wel wat achter op het gemiddelde. Bieten en uien staan door de eerdere korstvorming vaak dun, wat ook voor de Noordelijkste provincies geldt. Luizen zijn een aandachtspunt.

Grote variatie in vochttoestand

Maar dankzij het groeizame weer ontwikkelen planten zich nu heel snel, ziet ook Jacob Swart van Agrifirm Plant in het Noorden. Ook hier is de afgelopen periode op tijd een bui gevallen. "Over het algemeen is de vochttoestand goed. De variatie is wel erg groot. Het is onvoorspelbaar hoeveel millimeter een bui afgeeft. Vrijdagmiddag viel er in Noordwest-Friesland 60 millimeter in een uur tijd. En 10 kilometer verderop viel niets."

De schade bleef beperkt, dankzij de goede afwatering en buffer die in de droge periode was opgebouwd; na een paar uur was het water weg. De slagregens hebben hier en daar wel uienpercelen beschadigd. Zo massaal als de schade in het Noordoosten, is het allemaal echter niet.

Ook het neerslagkaartje van meteorologisch instituut KNMI laat de verschillen duidelijk zien; hoe Noordoostelijker, hoe donkerder. In Limburg viel de meeste neerslag dit seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.