Home

Nieuws

Monsanto-critici vragen Bayer om opheldering

Een viertal prominente critici van Monsanto vragen Bayer-bestuursvoorzitter Werner Baumann in een open brief opheldering over de mogelijke overname van Monsanto door Bayer.

De brief is onder meer ondertekend door de Duitse ex-landbouwminister Renate Künast. Ze vragen Baumann onder meer of een fusiebedrijf een einde maakt aan 'de vervuiling' die Monsanto teweeg zou brengen.

Andere ondertekenaars zijn de Franse schrijfster en journaliste Marie-Monique Robin, de Indiase natuurkundige en milieuactivist Vandana Shiva en Hans Rudolf Herren, een Zwitsers entomoloog. Shiva is het boegbeeld van de anti-transgene gewassenlobby. Robin schreef het boek 'Le Monde selon Monsanto', waarin ze het bedrijf neerzet als een kwaadaardig fenomeen.

Bod van $62 miljard

Bayer heeft een bod van $62 miljard (€54,5 miljard) op Monsanto neergelegd. De Duitse chemiereus wil door de overname de grootste producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen worden. Bayer's CropScience-divisie is wereldwijd na Syngenta nummer twee met pesticiden. Monsanto is wereldwijd de grootste producent van zaden en leidend met transgene technologie.

Het viertal, betrokken bij een initiatief met de illustere naam 'Internationaal Monsanto Tribunaal in Den Haag', zegt graag met Baumann het gesprek aan te gaan. Baumann zei in een interview met de Duitse krant FAZ onlangs niet alleen met beleggers het gesprek aan te gaan, maar ook met Ngo's en milieuactivisten.

Vragen van critici

Het viertal vraagt nu aan Bayer of Monsanto via een overname door Bayer probeert een serie rechtszaken tegen zijn bedrijf te ontlopen. Ook willen ze weten of het nieuwe bedrijf afscheid zal nemen van de naam Monsanto en of het Bayer-management net als het Monsanto-management zelf flink zal verdienen aan de transactie.

Ten slotte vraagt de groep zich af of de bedrijven TTIP-onderhandelingen willen omzeilen via een samengaan, nu deze in het slop lijken te zitten, zodat 'controversiële Monsanto-producten via een achterdeur op de Europese markt' kunnen worden verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.