Home

Nieuws 15 reacties

LTO Nederland zoekt 'verbinder'

Een agrarische achtergrond hoeft een nieuwe LTO Nederland-voorzitter niet per se te hebben, affiniteit met de agrosector wél. Dat blijkt uit de profielschets van de agrarische belangenbehartiger; dat profiel moet helpen bij het vinden van een nieuwe voorzitter.

De nieuwe voorzitter van LTO Nederland moet in staat zijn 'mensen, sectoren en maatschappelijke thema's met elkaar te verbinden, zowel op de inhoud als op de relatie'. Een agrarische achtergrond is geen voorwaarde, affiniteit wel. Dat blijkt uit de profielschets die de belangenorganisatie voor boeren en tuinders heeft opgesteld.

Voorzitter Albert Jan Maat stopt per 1 oktober als voorzitter van LTO Nederland. De organisatie wordt momenteel herschikt. De transitie moet onder andere leiden tot landelijk georganiseerde vakgroepen en een andere aansturing. De nieuwe voorzitter moet de 'urgentie van

de verandering onderschrijven' en deze vorm kunnen geven, binnen een 'open sfeer'.

Voorzitter Albert Jan Maat stopt per 1 oktober als voorzitter van LTO Nederland. De organisatie wordt momenteel herschikt.

Doorgewinterde bestuurder

De nieuwe voorzitter moet een doorgewinterde bestuurder met een visie op de ontwikkeling van de primaire sector en een brede blik op maatschappelijke thema's, zoals dierenwelzijn en milieu. Hij of zij moet in staat zijn zowel intern als naar de buitenwereld toe een dialoog te voeren, goed te luisteren en om kunnen gaan met media.

Internationale ervaring en sterk onderhandelen

De nieuwe voorzitter moet tevens een standpunt goed kunnen verwoorden, een sterk onderhandelaar zijn en een rijk netwerk te hebben. Internationale ervaring, bij voorkeur ook in Brussel, is heel belangrijk, aldus de profielschets. Beheersing van het Engels is noodzakelijk.

Internationale ervaring, bij voorkeur ook in Brussel, is heel belangrijk, aldus de profielschets.

LTO-voorzitterschap: 3,5 dag per week

De voorzitter is wat de profielschets betreft 'zowel intern als extern het boegbeeld van de organisatie en belichaamt de kernwaarden van LTO Nederland: toonaangevend, toekomstgericht en maatschappijbewust'. De nieuwe voorzitter moet voor die taak 3,5 dag per week beschikbaar zijn.

Laatste reacties

 • gjh

  triest zoals MAAT voor zijn leden opkomt en dan heb je nog van die sukkels op dit forum die voor het LTO opkomen.

 • Klaasvaak

  en daar gaat het direct al fout.....
  Natuurlijk moet hij boer zijn geweest, weten waarom je toeslagen nodig bent, weten wat lage prijs met je doet, weten wat voor druk wet en regelgeving op je bedrijf leggen.

  Zoek je echt iemand met body en ervaring... ga dan voor Cees Veerman

 • farmerbn

  Het moet wel een boer zijn. Als er pijn geleden wordt dan voelt hij dat ook. Geld weggeven van anderen is te gemakkelijk. Eigenlijk ben ik voor een vrouw als voorzitter van de LTO. Vrouwen hebben geen machio-gedrag. Ze zorgen niet alleen dat er geld komt op de bedrijfsrekening maar ook op die van privé. De Nederlandse politiek luistert beter naar vrouwen zoals bleek bij het kalfjesdebat. Daarnaast moet ze eigenlijk geen andere petten ophebben zoals CDA, waterschap enz. Gewoon een vrouw die boert op de boerderij met een hoop nuchter boerenverstand. Eentje die zegt ; zover en niet verder of over mijn lijk!

 • HJ O R

  Sieta?????????????

 • Case1056

  En dan vergeten we nog iets belangrijks, een Image maker. Zoals de dierenpartijen gesubsidieerd anoniem tomeloos kritiek spuien, zou het wel eens goed zijn om voor de boeren met een goed betaalde kracht (want dat zijn ze) VET stevig tegengas te geven met het beantwoorden van de ongenuanceerde leugens over het slechte dierwelzijn.
  Ja, eenvoudiger kunnen we het nou eenmaal niet maken, en geen één boer zit te wachten op nog meer administratierompslomp. Dus dan gewenste opgaves maar afdwingen met een boete. Het gaat al bijna (of helemaal al) om iemand in dienst te nemen voor de administratie. Vooral als je lang moet wachten met traaaaag internet. Snel internet dat heeft IEDEREEN toch al???
  Want ja er moet ook nog gewerkt (verdient) worden voordat je een trekker op GPS kunt betalen en zelfstandige robotten voor melken, voeren, voer aanschuiven, roosters mesten aan kunt aanschaffen. en dan nog met de loonwerker afrekenen.!!
  Anders wil iedereen wil boer worden met niks doen. !!!!


 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, wat denk je van Annechiem ten Have?

 • Bennie Stevelink

  @HJ O R, er wordt iemand gevraagd die kan "verbinden". Die Sieta van jou kan alleen verdelen. Denk aan de melkstaking waarbij ze twee groepen boeren zodanig tegen elkaar opzette dat ze met elkaar op de vuist gingen.

 • HJ O R

  Beste Bennie
  Wij hebben enkele jaren terug gezien (met de verborgen camera) wat voor een bedrijf Annechien ten Have runt, walgelijk. En wat betreft die knokploeg, dit waren enkele heethoofdige LTO ers die hiervoor destijds betaald zijn door FrieslandFoods via een (illegale) regeling met de superheffing.

 • Almagro

  @HJ OR, en wat hebben we dan gezien bij mvr. Ten Have ?
  Helemaal niets ! Je kan met een verborgen camera van alles filmen, ook op jou bedrijf (wanneer je dat hebt). Het ligt er maar aan met welke intentie je dit doet.
  Sieta als boegbeeld ? Ja, wanneer je het beeld wilt versterken van de immer klagende en vragende steun trekkende boer.
  Eigenlijk moeten de grondgebonden sectoren dit maar uitzoeken. Pluimveehouders en varkenshouders zijn op een paar na allang vertrokken bij LTO.

 • Bennie Stevelink

  @HJ OR, als Sieta zo'n steun heeft onder de boeren waarom krijgt ze in Amsterdam dan slechts 150 boeren bij elkaar?

 • pinkeltje

  Wat een gezever. Alsof je iemand voor de kar zou kunnen zetten die eens even zorgt dat boeren een onbezorgd leven hebben met gegarandeerd inkomen. Zoals ze in Frankrijk nog steeds denken dat je de wereld kunt dicteren. Goede bedoelingen genoeg maar wie je ook voor de kar zet, net als bijna 8 jaar geleden met Obama die eens even de wereld zou gaan veranderen: ga er maar aan staan. Als je tenminste de realiteit onder ogen wilt zien.

 • oorspronkelijk

  hoera voor de neoliberalen,
  weg sociale en economische binding
  weg geld uit Brussel
  meer vee/minder mensen
  meer regen meer mest/ minder vervuiling van water door verdunning
  kretologie ten top
  het wonder der natuur moet gekoesterd worden
  extreem weer eist bezinning

 • farmerbn

  @bennie, ik ken haar niet persoonlijk maar ik dacht echt aan iemand anders. Iemand zonder verleden , zonder andere pet. Gewoon een vrouw die bv eerst bij een boekhoudbureau heeft gewerkt en nu op de boerderij. Iemand die goed weet wat er gaande is én die goed ligt bij het publiek. Een vrouw waar alle vrouwen van Nederland jaloers op zijn. Waar linkse politici bang van zijn en waar de partij van de dieren niet bij durft te jokken. Zo'n vrouw.

 • farmerbn

  Nadenkend of ik iemand ken dacht ik aan die vrouw van de eerste jaar 'boer zoekt vrouw' uitzending. Die Brabantse die met de unimog aankwam.

 • Jan-Zonderland

  Het artikel lijkt op een kopie van de wervingsadvertentie van LTO. Ik mis alleen de salarisindicatie.................
  Zal nog even wachten met solliciteren.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.