Home

Nieuws 4 reacties

Glyfosaatbesluit naar climax

De Europese Commissie zal zelf een besluit moeten nemen om onkruidbestrijder glyfosaat voor een beperkte periode toe te staan. Zoals het er nu naar uitziet vinden de 28 lidstaten vrijdag 24 juni in het beroepscomité geen gekwalificeerde meerderheid voor of tegen toelating.

Gevolg daarvan is dat de bal dan weer bij de Europese Commissie ligt.

Het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff) kwam op 6 juni niet tot een gekwalificeerde meerderheid voor het voorstel van Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis. Hoewel alleen de lidstaat Malta tegen stemde, waren er te veel onthoudingen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Griekenland, Portugal en Luxemburg) om de voorstemmers aan een gekwalificeerde meerderheid te helpen. Daarop besloot de Europese Commissie het voorstel aan het beroepscomité voor te leggen.

Frankrijk gaat tegenstemmen

Een woordvoerder van de Europese Commissie meldde woensdag 22 juni dat er geen indicaties zijn dat lidstaten van positie veranderen. Maandag 20 juni meldde de Franse minister van milieu Ségolène Royal, voorafgaand aan de raad van milieuministers, dat Frankrijk zal tegenstemmen. Dat heeft Frankrijk ook gezegd voorafgaand aan de besluitvorming in het Scopaff, waar Frankrijk zich bij stemming toch onthield.

Ergernis over besluiteloosheid lidstaten

Andriukaitis heeft begin juni zijn irritatie uitgesproken over het feit dat lidstaten niet tot een beslissing kunnen komen. Met name de positie van Duitsland wekt ergernis, nadat de sociaal-democratische ministers in de Bondsregering hebben afgedwongen dat er geen goedkeuring voor het middel moet komen. Duitsland heeft als rapporterende lidstaat echter wel geadviseerd de onkruidbestrijder toe te laten. Bronnen bij de Europese Commissie stellen dat sommige lidstaten binnenskamers wel pleiten voor toelating, maar zich daarover publiekelijk niet willen uitspreken en zich van stemming onthouden. Nederland is voor de toelating van glyfosaat onder voorwaarden.

Europese Commissie zal advies eigen instituten volgen

Als het beroepscomité van de Europese Unie vrijdag niet tot een vereiste meerderheid voor of tegen toelating komt, ligt de bal bij de Europese Commissie. Omdat de Europese Commissie zich vooral verlaat op de wetenschappelijke adviezen van de eigen instituten (Duitsland als rapporteur, de Europese voedselveiligheidsautoriteit), ligt het voor de hand dat de commissie besluit om de onkruidbestrijder in elk geval voor een periode van 18 maanden toe te staan, zoals in het oorspronkelijke voorstel staat. Het Europese agentschap voor chemicaliën, Echa, moet in de tussentijd een oordeel uitspreken over de mogelijke gezondheidseffecten van glyfosaat voor gebruiker en consument.

Aanvullende beperkende maatregelen

Tegelijkertijd zal maandag 27 juni in het permanent comité gesproken worden over de aanvullende beperkende maatregelen op het gebruik van glyfosaat. Die maatregelen zijn voor het gebruik in Nederland niet relevant, omdat in Nederland al extra beperkingen voor glyfosaat van kracht zijn.

Laatste reacties

 • lhessels991

  Het lijkt me dramatisch te worden als we dit middel kwijtraken. Verbiedt de pre-harvest toepassing, het is toch van de gekke dat het toegestaan is om graan te bespuiten en een week daarna de combine er inzetten om vervolgens het zaad, en soms ook het stro doodleuk in de voedselketen te brengen. Behouden en regels voor gebruik opstellen.

 • oboerma1

  Eindelijk een nuchter voorstel

 • haverboer1

  Als we de glysofaat kwijt raken zal de animo voor groenvemesters zaaien en de no till teelt drastisch afnemen. Met de zachte winters gaan de groenbemesters niet dood en kan je niet de boel weg spuiten als je suikerbieten uien en andere kleine gewassen (kool, brocolie enz) telen zonder veel meer schadelijke en kostbare middelen te gebruiken.
  Hoe gaan we de aardappel opslag te lijf. De planten moeten geheel afsterven inclusief de knollen om geen vermeerdering van aaltjes te krijgen. Andere middelen hebben meer een brandeffect waarbij de groene delen wel afsterven maar de knol in tact blijft.
  Met een besluit om glysofaat te verbieden, komt Europa voor grote problemen te staan en de concurrentiepositie neemt weer verder af.
  Verbied de pre-harvest bespuiting net zoals lhessels ook zegt. Dan hebben weger grootste hangijzer getackeld.

 • alco1

  Met alle nadelen die kleven aan een verbod op glysofaat zitten de tegenstanders niet mee.
  Zij zitten toch immers drie hoog in een flatje.

Of registreer je om te kunnen reageren.