Home

Nieuws 19 reactieslaatste update:29 jun 2016

Glyfosaat voor 18 maanden toegelaten

De Europese Commissie zal glyfosaat voor een periode van 18 maanden toelaten. Dat heeft Europese Commissaris Vytenis Andriukaitis dinsdag gezegd na afloop van de raad van landbouwministers.

Andriukaitis zegt dat de Europese Commissie zijn wettelijke verplichtingen nakomt en dus voor eind deze maand een beslissing neemt. "We zullen zien wat daarvan komt."

Het besluit van de Europese Commissie kan door een unaniem besluit van de lidstaten worden terug gedraaid. Dat is echter onwaarschijnlijk, omdat een meerderheid van de lidstaten voor toelating van de onkruidbestrijder is.

Onkruidbestrijder glyfosaat

Gebruik van onkruidbestrijder glyfosaat ligt onder vuur, omdat wordt verondersteld dat de werkzame stof kankerverwekkend is. De Europese voedselveiligheidsinstituten achten de stof echter veilig voor gebruik als onkruidbestrijder.

Het voorstel van de Europese Commissie om tegelijk met de toelating het gebruik van glyfosaat te beperken in de openbare ruimte (zoals speelterreinen) en het gebruik vlak voor de oogst in te perken heeft maandag geen steun gekregen van de lidstaten. Andriukaitis zei daarover zeer verrast te zijn.

Laatste reacties

 • GoneNative

  Kijk, deze dames en heren zitten in het Europese Parlement om ons te vertegenwoordigen. Maar nu lijken ze massaal het plan te hebben opgevat ons in plaats daarvan te vergiftigen! Vertegenwoordigen betekend dat u onze stem moet laten horen, ook wanneer u het daar niet mee eens bent. De meerderheid van de Europese inwoners willen deze gifstoffen niet in hun groenten of op hun fruit, de meerderheid van het parlement wil dat wel. Vertel me dan eens dames en heren Europese Parlamentariers, wie betaald u daarvoor? Monsanto?

 • boer drenth

  ANTWOORd de dwaas niet naar zijn zotheid.

 • A.MUNNIK@JOSVANDENDRIES.NL

  Reactie van Arie M
  Ga maar eens in en om de aanbouwgebieden van soya en mais in Argentinie kijken
  of de mensen daar het ook zo onschuldig vinden na jarenlang gebruik , dat is schrikken van de statistieken daar .

 • breukers1

  Beste GoneNative of hoe je ook genoemd wil worden. Als je nu eens je ogen en oren wil openen voor wat er wekelijk speelt dan denk ik dat je anders zou piepen. Kijk naar de naar m.i.gioede presentatie die de laatste weken op npo 3 gegeven wordt tijdens het programma "broodje gezond" Een programma wat de voors en tegens van alle vormen van voedselproductie en consumptie op een waardige manier tegen het licht houdt. En stop nou toch eens eindelijk met dat geroep over het Vergiftigen van ons voedsel. Daar krijg ik nou een vieze smaak van in mijn mond.
  desondanks met vriendelijke groet,

 • mtseshuis

  Ik zou zeggen meneer met de rare naam (GoneNative): Ga eerst maar eens naar (Zuid) Amerika, daar is Glyfosaat en Roundup Ready gewassen gemeengoed. Gebruik van glyfosaat in EU is peanuts daarmee vergeleken, enkel gebruikt om grasland mee te vernietigen en groenbemesters idem. In de teelt van voedergewassen mag het niet eens gebruikt worden in EU (in ieder NL niet). Geldt ook voor ArieM, jullie zijn hier verkeerd en maken jullie druk over iets waar je je helemaal niet druk over hoeft te maken...

 • alco1

  Holle vaten klinken het hardst.

 • ajthijsen1

  Alweer iemand die niet verder nadenkt en niet weet waar die over praat. Onze controle hier is prima op het voedsel. Wacht maar tot de varkensboeren in Holland om zeep zijn dan krijg je straks je vlees uit het buitenland.Dan krijg je vlees op je bord waar helemaal geen goede controle op is. Weet jij veel wat er mee gebeurd is. Hier is uitstekende controle ook op het gebruik van vergif en andere zaken die met voedsel te maken hebben.

 • a.kikkert

  Mensen, verdiep je eens hoe we allemaal op het verkeerde been gezet worden.... Veel onderzoeken worden bewust gemanipuleerd. Het gaat om miljarden! Pharmacie, voeding, vaccinaties, fijnstof ( longproblemen en kanker), al die geur- en smaakstoffen die overal in gestopt worden. Glyfosaat is het heel schadelijk. Zit al in ongeboren baby`s. Zorg dat de bodem gezond wordt, gebruik geen mest meer van dieren die met GMO mais, soja en graan allemaal ontstekingen gekregen hebben. <> Soja: <> Kijk ook bij vet, water, zout!!, juiste voeding enz. En interessant: kijk eens bij nachtschade! Hier een site speciaal voor de boeren over mineralen toevoegen: <> Je kunt trouwens ook met zeewater de bodem weer vruchtbaar maken. Vanaf Texel brengt de firma Van Zuilen vele tankwagens vol zeewater naar biologische boeren in Drenthe. Gewassen krijgen dan alle 84 mineralen binnen. Dan krijg je een gezonde bodem en gewassen groeien uit tot grote sterke planten, vol mineralen! Zowel het vee als de mensen krijgen zo eindelijk weer hun mineralen binnen. En... zowel plant, dier als mens heeft veel minder kans om nog ziek te worden. Hier nog een artikel over melk: <> Bekijk ook deze site: <> Echt... het is 5 voor 12. Nu kunnen we nog veranderen.... Op naar een gezond Nederland!

 • koster

  als je er niets acuut dood van neervalt, wil dat niet zeggen dat het dan geen kwaad kan.
  We schijnen het tegenwoordig maar normaal te vinden dat we vanaf onze 30e al fysiek aftakelen.
  Onze opa's sjouwden nog met een mud graan alsof het weinig woog. Nu breken de meesten mensen, incl de boeren doormidden als ze dat moeten sjouwen.
  Mijnsinziens is dat het cumulatief effect van alle gezondheidsadviezen van de laatste 50 jaar.
  Het probleem is alleen deels dat de huidige landbouw niet het gezondste voedsel voortbrengt, maar per kilo product wel goedkoop gemaakt kan worden. En op dat laatste worden wij
  boeren afgerekend

 • Bennie Stevelink

  @kikkert en @koster, mensen worden steeds ouder. In de negentiende eeuw toen alles nog biologisch was lag de gemiddelde levensverwachting net boven de veertig. Nu al ruim boven de tachtig. Hoe komt dat?

 • Sandie

  Heel simpel planten maken zelf stoffen aan om zich te beschermen tegen schimmels etc. ,deze stoffen kunnen ook schadelijk zijn voor mensen.In de gangbare landbouw daarentegen is er voor de plant geen noodzaak om deze stoffen te maken i.v.m. gebruik bestrijdingsmiddelen.Wat is veilig? • koster

  Je hebt het over de gemiddelde leeftijd Bennie en als er meer zuigelingen sterven, dan haalt dat het gemiddelde flink omlaag. Tel daarbij de mensen op die doodgingen en met de technieken van nu gered kunnen worden, bv blindedarmontsteking, diabetes type 1, etc. Dan is het maar de vraag of we nu ouder worden dan toen.

 • henk 60

  Niet de gemiddelde leeftijd maar levensverwachting. en die ligt nu duidelijk hoger.
  Sommige mensen worden getriggerd door het woordje gif zonder dat ze verder blijkbaar ergens verstand van hebben. Zo ook gonenative hij /zij weet blijkbaar niet wat glyfosaat is (waar het artikel overgaat) dat vindt je echt niet op je groente of fruit dan zo het dood zijn en er niet uit zien. Zeewater op je gewassen ????? zout zon giga blad verbranding. Wat een onzin.

 • koster

  @Henk 60
  eh levensverwachting= gemiddelde leeftijd dat mensen dood gaan. 1 Zuigeling dag 1 + 1x 80 jaar = levensverwachting 40 jaar. Volgens mij wordt je dan als je niet overlijdt in de kindertijd, best oud. Goochelen met getallen noemen we dit.

  En trouwens, zeewater op je gewassen gaat heel goed, dat zuigt de beste gonenative niet uit zijn duim. Een beetje verdunnen eerst is wel handig.

  En over dat glyfosaat. Wat ze in Amerika spuiten op de gmo-gewassen, wordt hier door de koeien opgegeten en komt dan in de melk en in de mest terecht. Of te wel de glyfosaat uit Amerika zit hier in de kaas en in onze bodems. En als je dat niet gelooft Henk, ga dan eens googlen.

 • Bennie Stevelink

  @koster, alle middelen worden onderzocht op afbreekbaarheid. Middelen die niet afbreekbaar zijn worden niet toegelaten. Verschillende middelen uit grootvaders tijd zijn om die reden tegenwoordig verboden.

 • alco1

  Als je twee kilo suiker ineens op eet ga je dood. Zelfs bij het drinken van zeven liter koud water ineens.

 • koster

  @ Bennie. Door wie wordt het onderzocht? Hoe wordt het onderzocht? Wetenschappelijk onderzocht klinkt heel mooi, de praktijk leert echter dat je met de opzet van je onderzoek best wel kan sturen naar je eindconclusie. Zoals bv de rattenproeven die zijn gedaan naar de effecten van GMO. Hoelang werden die ratten zo gevoerd? Is die periode lang genoeg? Zijn de dode ratten tijdig onderzocht of waren ze al half verrot voor ze op de snijtafel kwamen? Is de verdere kwaliteit van het gevoerde voer onderzocht op bv mixotocines?
  Als er wetenschappelijk onderzoek is gedaan, zijn er in mijn opinie een boel vragen die eerst beantwoordt moeten worden, voor de getrokken conclusies overgenomen kunnen worden.
  En wist je bv dat als de uitslag van het onderzoek, niet naar wens is, je het onderzoek negeert en je weer een nieuwe groep opzet en dat dit niet gemeld hoeft te worden?
  Wetenschappelijk onderzoek stinkt!
  Glyfosaat bv is wel getest. Hoe weet ik niet. Wel weet ik dat het in combo met de hulpstoffen niet/minder/nauwelijk getest is. En dat kan een wereld van verschil betekenen!!!!
  En dan. Het zelfde van al die e-nummers. (daar zit inderdaad ook bietensap bij). Nee je valt er niet dood van neer. Maar een beetje van deze en een beetje van die en zie daar o.a. een bron van onze welvaartsziekten. Cumulatief effect heet dat en dat wordt niet onderzocht.

 • mtseshuis

  Vake be-j te bange... In het ene onderzoek ga je dood aan roodvlees eten en échte boter (roomboter dus...), in het andere is het het beste wat je maar kunt doen: Volle melk en volvette boerenproducten eten...
  Mijn opa werd 101 jaar zonder mankementen, at alles volvet, maar werkte hard... Lijkt mij prima voorbeeld, en nog super smakelijk ook, laat een ander maar bang zijn voor van alles en nog eens wat, wat hier verbouwd en gehouden wordt is dermate gecontroleerd dat je je geen zorgen hoeft te maken over wat dan ook!! Tegen de tijd dat DDT (elders in Afrika nog gewoon te verkrijgen) weer ingevoerd wordt, wordt het verstandig zelf weer een moestuintje in te richten en een eigen koe of geit te houden... Lang leve de boeren in NL!!

 • aardappelboer

  Ik ben er stellig van overtuigd dat als alle voeding uit nederlandse grondstoffen worden gemaakt er geen enkele risico bestaat, echter de heren inkopers willen zo goedkoop mogelijk dus halen ze het elders weg met als gevolg dat daar andere middelen worden gebruikt die hier niet toegestaan zijn en het mag gewoon verwerkt worden in allerlei produkten, dat is wat mij het meeste stoort. Hier is de controle wel zo dichtgetimmerd, daar kun je niet vanaf wijken.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.