Home

Nieuws

Glasbedrijven rond Someren uit productie na hagel

Voor verschillende glasgroentebedrijven in de omgeving van Someren (N.-B.) is het teeltseizoen afgelopen.

Dat blijkt uit een rondgang in die regio. In Someren, Asten en Heusden hebben bedrijven de teelt vannacht stilgelegd. Een paprikateler in Heusden: "Overal hangt glas naar beneden, aan de windkant erger dan aan de andere kant. Morgen komt de ruimploeg, maar het is voor ons over en uit. Ik was zelf niet thuis toen het gebeurde, maar ik werd gebeld door mijn neef in Someren waar de intensiteit nog groter was. Hier in Heusden leek de bui al wat uitgeraasd."

In het gebied zijn verzekeraars nu bezig met een inventarisatie van de schade. Daarbij zouden meerdere bedrijven uit productie zijn, beaamt ook handelsbedrijf Weyers uit Venlo.

In Wellerlooi lijken de problemen relatief mee te vallen. Gisteren werd bekend dat ook daar hagelschade aan kassen was geconstateerd. Het gaat daar om bedrijven met gedeeltelijke schade, waarbij het seizoen in ieder geval nog niet lijkt afgelopen.

Crisisteam

ZLTO heeft een crisisteam samengesteld om de schade in het gebied in kaart te brengen. Wat de consequenties zijn voor de oogst is ook door afzetorganisatie ZON nog niet te zeggen. Wat vrijdag op de veiling stond was al donderdag geoogst, zegt een woordvoerder. "Vanmiddag zal onze directeur Michiel van Ginkel bedrijven in het getroffen gebied bezoeken. Voor zover je bedrijven iets kunt bieden bij deze catastrofe is het wel morele steun."

Volgende week komt staatssecretaris Martijn van Dam naar het getroffen gebied. Dat was eerder afgesproken om door wateroverlast getroffen bedrijven te bezoeken. "Ik kan me voorstellen dat dit bezoek wordt opgeschaald na de schade van donderdagavond."

Parallellen met Bommelerwaard

Parallellen met de hagelcalamiteit in de Bommelerwaard vorig jaar dringen zich op. De paprikateler hoort geluiden dat er te weinig beglazers in Nederland zijn om snel herstel uit te voeren. De calamiteitenregeling in de glastuinbouw is begin dit jaar geëvalueerd. Het is afwachten of herstel sneller op gang komt door betere afspraken tussen beglazers, verzekeraars en tuinbouw.

Greenco: Kassen in Someren vernietigd door 'hagelballen'
Niet alleen de teelt is verloren dit seizoen; Greenco stelt dat haar kassen in Someren na de hagelbui donderdagavond ook als verloren moeten worden beschouwd.
"Op dit moment gaan we er vanuit dat de kassen vernietigd zijn. Er is grote constructieve schade, we zijn het nu aan het inventariseren. Dit is zoals het er nu voor staat. Er gaan geluiden dat 200 hectare teelt getroffen is in totaal in deze regio. Het is echt ongelooflijk wat voor hagel is gevallen. Het gaat niet om tennisballen, maar ook hagel ter grootte van handballen." In totaal staat op de vestiging in Someren 14 hectare, deels belicht.
Voor Greenco gaat ook nog wat anders spelen. De telers moeten kijken hoe ze leveringen zo goed mogelijk kunnen invullen. "We zullen moeten kijken hoe we de afspraken uit andere vestigingen kunnen invullen. We willen ook met collegatelers zoeken naar oplossingen, maar dat zal niet makkelijk zijn."
Bronnen melden dat vanmiddag een eerste spoedoverleg plaatsvindt tussen verzekeraars, banken en belangenorganisaties. Dat is door ZLTO nog niet bevestigd.

Lees ook: Miljoenenschade door extreem grote hagel.

Hieronder wat er op social media wordt gezegd over het extreme weer.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.