Foto: Ruud Ploeg AlgemeenNieuws

Generieke korting fosfaatrechten mogelijk hoger

De melkveehouderij moet waarschijnlijk nog meer inkrimpen dan aanvankelijk aangekondigd.

De generieke korting op fosfaatrechten wordt mogelijk hoger dan de 4 tot 8% die staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) eerder heeft gezegd. Dat blijkt uit zijn reactie op de definitieve fosfaatproductie in 2015 van de veehouderij, die aanzienlijk hoger uitpakt dan de prognose van januari.

Voerverbruik en mineralengehaltes

De definitieve fosfaatproductie van de veehouderij is in 2015 uitgekomen op 180,1 miljoen kilo. Dat is 4,1 miljoen kilo meer dan de prognose die CBS in januari maakte op basis van dieraantallen. Bij de definitieve cijfers is ook gekeken naar het voerverbruik en de mineralengehaltes van het voer, waardoor de excreties per dier hoger uitpakken. Dit komt door de hogere voeropname en het grote aandeel ruwvoer. Het kuilvoer uit 2014 heeft relatief hoge fosfaatgehaltes als gevolg van het uitzonderlijk groeizame weer in 2014.

‘Zo snel mogelijk actief sturen op aantal stuks melkvee’.

“De definitieve cijfers over 2015 zijn ernstig en benadrukken nog meer de noodzaak om zo snel mogelijk, dus per 1 januari 2017, actief te sturen op het aantal stuks melkvee met het stelsel van fosfaatrechten”, aldus Van Dam. Hij onderzoekt of en hoe het stelsel van fosfaatrechten moet worden aangepast nu de opgave om de fosfaatproductie weer onder het plafond te krijgen veel groter is geworden.

Generieke korting

“De meeste aandacht gaat daarbij uit naar de mate waarin een generieke afroming van fosfaatrechten aan de orde is”, schrijft Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer. Om te kijken hoeveel rechten generiek moeten worden afgeroomd, moet rekening worden gehouden met het aantal toegekende rechten op de peildatum 2 juli 2015, het effect van de knelgevallenregeling, de mate van compensatie van de grondgebonden bedrijven en de afroming bij de handel in rechten. Van Dam zei in maart de sector niet meer dan 8% te willen korten. De bandbreedte van 4 tot 8% korten lijkt met de nieuwe cijfers echter te gaan schuiven. Hoeveel de sector gekort gaat worden is op dit moment nog niet bekend. Het ministerie verwacht deze korting te kunnen melden bij het indienen van het wetsvoorstel fosfaatrechten in de Tweede Kamer, dat eind augustus of begin september zal gebeuren.

Van Dam: ingrijpen in varkens- en pluimveesector onvermijdelijk.

Meer koeien, varkens en kippen

De overschrijding van het fosfaatplafond is niet alleen het gevolg van de groei van de melkveehouderij. Ook de pluimveehouderij en varkenshouderij hebben hun sectorale plafonds voor fosfaatproductie overschreden. “Nadere maatregelen om de fosfaatproductie in deze sectoren te bepreken lijken daarmee onvermijdelijk”, aldus Van Dam. Hij gaat na overleg met de sector bepalen welke maatregelen nodig zijn.

Beheer
WP Admin