Home

Nieuws

Geen EU-akkoord over uitstoot schadelijke stoffen

De EU-lidstaten zijn er dinsdagavond 21 juni in Brussel opnieuw niet in geslaagd het eens te worden over het verlagen van nationale plafonds voor de uitstoot van schadelijke stoffen.

De lidstaten steggelen al maandenlang over een voorstel van Brussel om de luchtkwaliteit in de EU het komende decennium aan te pakken. Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, leidt de onderhandelingen sinds januari en is zeer gebrand op resultaat omdat het onderwerp na 1 juli van de EU-agenda dreigt te vallen. Ze slaagde er echter niet in de landen op één lijn te krijgen. Volgens Dijksma's woordvoerder geeft Nederland het niet op en werkt de staatssecretaris achter de schermen aan een oplossing.

Overlijden door luchtvervuiling

Al sinds 2013 wil de Europese Commissie stoffen als zwaveldioxide (SO2), stikstofoxiden (NOx), methaan (CH4), ammoniak (NH3) en fijn stof met 52% terugdringen. De commissie meldt dat jaarlijks 400.000 mensen vroegtijdig overlijden als gevolg van luchtvervuiling. Die wordt niet alleen door auto's en industrie veroorzaakt maar ook door vee. Agrarische lidstaten willen daarom minder ver gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.