Home

Nieuws laatste update:14 jun 2016

'Ga voorzichtig om met consumentenwensen'

'Wensen kosten niets', zegt een Duitse wetenschapper die overheden tot voorzichtigheid maant rond consumentenwensen. Consumentenwensen moet je niet 'zomaar' tot beleid vertalen, maar heel goed afwegen, vindt Dr. Johannes Simons.

De Duitse agrarisch econoom dr. Johannes Simons waarschuwt overheden niet te snel maatschappelijke wensen tot beleid te maken. Dat meldt susonline.de. "Voor burgers zijn omgevingswensen net een wenskaart en wensen kosten niets", aldus de wetenschapper. Hij roept overheden op een goede afweging te maken op basis van de gevolgen voor de agrarische sector alvorens beleid te maken.

Beelden die burgers van agrosector hebben

Simons is hoogleraar Marktleer voor de Agrarische- en Voedingsmiddeleneconomie aan de Universiteit van Bonn. Daar deed hij onderzoek naar welke verschillende beelden van de agrarische sector bestaan bij burgers in relatie tot hoe maatschappelijke wensen geïnterpreteerd moeten worden en wat dat betekent voor de communicatie.

Voorzichtig met realiseren wensen van burger die weinig van landbouw weet

Daarbij gaat het volgens Simons vooral om de wensen en eisen van de maatschappij te begrijpen. Omgevingsvragen dienen met de nodige voorzichtigheid worden te behandeld omdat bij de meeste mensen de kennis ontbreekt om de gevolgen voor de agrarische sector in te kunnen schatten. Dat is volgens de hoogleraar een taak van de overheden.

Advies: open en eerlijke dialoog boeren en burgers

Hij raadt boeren aan om in samenspraak met burgers en maatschappelijke organisaties een open en eerlijke dialoog te voeren. Maatschappelijke organisaties hebben volgens Simons niet alleen een grote invloed op het beeld van de agrarische sector, maar ook op de randvoorwaarden die de ketenpartners en de politiek stellen aan de agrarische sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.