Het Franse hooggerechtshof heeft voor de derde keer bepaald dat een nationaal verbod op de teelt van de transgene maissoort Mon810 illegaal is.
Het 'Conseil d'Etat' oordeelt dat een teeltverbod alleen gerechtvaardigd kan worden als er bewijs is dat de maissoort schadelijk is of aantoonbaar serieuze risico's oplevert voor milieu of mens.
De Franse overheid diende 4 rapporten in maar het hooggerechtshof ziet hierin onvoldoende tot geen bewijs dat Mon810 gevaarlijk is. Binnen de EU is geregeld dat de Europese voedsel- en warenautoriteit EFSA bepaalt of gewassen worden toegelaten voor de import of teelt. Een lidstaat mag dus niet, zonder nieuwe feiten te overleggen, een gewas verbieden.
Europese maisboorder
De mais van het Amerikaanse bedrijf Monsanto is genetisch aangepast zodat het zelf een insecticide aanmaakt. Mon810 is onder meer gericht tegen de Europese maisboorder. Het is de enige transgene variant die voor teelt is toegelaten in de EU.
De Europese lobbyorganisatie voor de biotechnologische sector EuropaBio wijst erop dat niet alleen het Franse hooggerechtshof in 2011, 2013 en nu in 2016 het verbod illegaal heeft bestempeld. Ook het Europese Hof van Justitie kwam in 2011 tot hetzelfde oordeel.
De mais van het Amerikaanse bedrijf Monsanto is genetisch aangepast zodat het zelf een insecticide aanmaakt.
Foto: AFP
Bevoegdheden EU-lidstaten
Binnen de EU blijft genetische modificatie omstreden en een deel van de bevoegdheid een variant voor de teelt toe te laten is recent teruggegeven aan de lidstaten. Die mogen een variant echter alleen verbieden onder bepaalde strikte voorwaarden. Een initiatief om ook de bevoegdheid voor de import terug te brengen naar de lidstaten, is vooralsnog gesmoord.
Laatste reacties
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.