Home

Nieuws 6 reacties

Frankrijk, Duitsland en Polen willen steun voor vrijwillige productiebeperking

Landbouwministers van Frankrijk, Duitsland en Polen pleiten voor Europese financiële ondersteuning voor boeren die individueel of collectief de melkproductie beperken.

Dat staat in een gezamenlijk document dat de landbouwministers Stéphan Le Foll, Christian Schmidt en Krzysztof Jurgiel in Warschau hebben ondertekend. In dit document doen de lidstaten voorstellen voor extra marktmaatregelen om de crisis in de veehouderij aan te pakken. De landen zijn tegen nationale maatregelen, omdat re-nationalisatie van het Europese landbouwbeleid kan leiden tot oneerlijke concurrentie tussen lidstaten.

Oplossing crisis zoeken in Europees landbouwbeleid GLB

De ministers pleiten voor een tweede hulppakket om de crisis te bestrijden. "De zuivel- en varkenssector hebben te maken met een ernstige crisis die lang aanhoudt, ondanks de eerder genomen crisismaatregelen. De situatie in de zuivelsector verergert, terwijl de situatie in de varkenssector ondanks een lichte verbetering nog altijd zwak is." De ministers vinden dat een oplossing voor de huidige crisis gevonden moet worden via het Europees landbouwbeleid, GLB.

Financiële steun voor beperken of stabiliseren productie

De landen willen ook geen opgelegd quotum invoeren, maar zijn wel voor financiële ondersteuning voor vrijwillige productiebeperking.

De landbouwministers pleiten voor het invoeren van een fonds om vrijwillige productiebeperking op individuele of collectieve basis te ondersteunen. Op die manier is de productie beter af te stemmen op de marktvraag. De maatregel moet eenvoudig en snel in te voeren zijn, vinden de drie ministers. De Franse minister Le Foll verklaart dat de drie landen 'een gecoördineerd en gefinancierd beheer van de zuivelmarkt willen'. Hij benadrukt daarbij vooral de wens om financiële steun voor stabiliseren of beperking van de productie.

De Franse minister Le Foll verklaart dat de drie landen 'een gecoördineerd en gefinancierd beheer van de zuivelmarkt willen'. Naast Le Foll landbouwministers Krzysztof Jurgiel (Polen) en Christian Schmidt (Duitsland). Foto: ANP
De Franse minister Le Foll verklaart dat de drie landen 'een gecoördineerd en gefinancierd beheer van de zuivelmarkt willen'. Naast Le Foll landbouwministers Krzysztof Jurgiel (Polen) en Christian Schmidt (Duitsland). Foto: ANP

Daarnaast pleiten Frankrijk, Duitsland en Polen voor het aanpassen van de private opslag voor mageremelkpoeder en boter, inclusief een verhoging van de prijs, waarbij de prijs wordt vastgelegd en niet te snel wordt overgegaan naar een tender-werkwijze, omdat dit nadelig is voor de prijsvorming.
Voor de varkenssector willen de lidstaten dat een nieuwe regeling voor private opslag ingesteld kan worden als dat nodig is. Ook moeten de marktprijzen van de verschillende vleessoorten en de zuivel bij de Europese Commissie goed in de gaten worden gehouden. De drie lidstaten benadrukken ook het belang van het vinden van nieuwe externe markten, die een toegevoegde waarde bieden.

Standpunt van belang in juni-overleg EU-landbouwministers

De Europese Raad van landbouwministers praat in juni over extra maatregelen om de crisis in de melkveehouderij en de varkenssector aan te pakken. Het gezamenlijke standpunt van Frankrijk, Duitsland en Polen zal hierbij een belangrijke rol spelen, omdat het drie grote spelers zijn in de EU.

EU-parlementariër Huitema reageert kritisch op voorstel

Europarlementariër Jan Huitema (VVD) is kritisch over het voorstel van de drie lidstaten. "Deze ministers ruiken door de huidige marktsituatie hun kans om het landbouwbeleid bij het oude te houden. In plaats van de sector echt vooruit te helpen om het beter te doen, willen ze de status quo blijven subsidiëren en geld uit Brussel veiligstellen. Over een aantal concrete oplossingen wordt reeds gesproken in Brussel, zoals uitbreiden van de interventie. We blijven echter achter de feiten aanlopen zo, we zouden de sector juist competitiever moeten maken en de boer daarbij centraal stellen."
Staatssecretaris Martijn van Dam wil inhoudelijk nog niet reageren op het voorstel. 'We volgen alle ontwikkelingen uiteraard nauwgezet. In de landbouwraad van eind juni wordt opnieuw uitgebreid stilgestaan bij de marktsituatie. Dan gaat het dus ook over de vraag of de genomen steunmaatregelen afdoende zijn en of er eventueel extra maatregelen nodig zijn", aldus Van Dam.

Laatste reacties

 • info295

  Nou ik stel voor, heel Europa fosfaat rechten en meteen afromen.

 • alco1

  Zullen ze buiten Europa heel blij mee zijn.

 • 344412

  Grip proberen te krijgen op het aanbod helpt wel boeren aan een betere positie op de markt, nu is elke boer individueel overbodig, in plaats van nodig.

 • gerryvandeven1

  gewoon een A en een B quotum gaan invoeren,en het A quotum is de hoeveelheid
  op naam geregistreerd in 2015, dus zonder huur en/of verhuur van kg melk in dat
  desbetreffende jaar 2015.
  A quotum meteen vastzetten op 35 eurocent per kg
  B quotum wordt uitbetaald naar rato wat de markt presteert.

 • Barneveldsei

  Laten we dat ook voor de kippen invoeren voor de landen die afgelopen jaren zijn toegetreden in de eu. De mega pluimvee stallen maken onze handel kapot.

 • Sjarlie

  Iemand tot bv de eerste 80 koeien en of 100 zeugen en 1000 mestvarkens,rechtstreeks 100.000 euro steun per jaar per Boer, beginnend in januari 2017 en hoe hoger dan het aantal dat men heeft hoe minder steun , simpel maar dat werkt het doeltreffends voor vermindering van productie !

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.