Home

Nieuws 15 reactieslaatste update:1 jul 2016

Fosfaatplafond fors overschreden

De Nederlandse melkvee-, varkens- en pluimveestapel produceerde in 2015 ruim 180 miljoen kilo fosfaat, ruim 8 miljoen kilo meer dan in 2014. Dat blijkt uit de definitieve mestproductiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De stijging komt vooral door de fors gestegen melkveestapel. Melkvee produceerde bijna 8 miljoen kilo (ruim 9%) boven het sectorplafond van 84,9 miljoen kilo. Melkvee produceerde in 2015 in totaal 92,8 miljoen kilo fosfaat, ruim 7 miljoen kilo meer dan in 2014 en 4,4 miljoen meer dan in de prognose van januari. De hogere productie van melkvee komt niet alleen door de sterk gestegen melkveestapel op 1 april 2015, ook de normen per dier waarmee het CBS rekent zijn voor melkvee hoger dan in 2014. De fosfaatproductie van melkvee ligt bijna 8 miljoen kilo (ruim 9%) boven het sectorplafond van 84,9 miljoen kilo.

Meer melkkoeien en jongvee en een hoger fosfaatproductie per dier zorgen voor een forse overschrijding van het fosfaatplafond. <br /><em>Foto: ANP/Remko de Waal</em>
Meer melkkoeien en jongvee en een hoger fosfaatproductie per dier zorgen voor een forse overschrijding van het fosfaatplafond.
Foto: ANP/Remko de Waal

De totale veehouderij (melkvee, varkens, pluimvee) is verantwoordelijk voor een overschrijding van het nationale fosfaatplafond met ruim 7 miljoen kilo. Het totale nationale plafond is onderdeel van de afspraken met Brussel over de Nederlandse derogatie. Het sectorplafond voor de melkveehouderij is net als het nationale plafond gebaseerd op de fosfaatproductie in 2002. Het is van groot belang voor de toekenning van fosfaatrechten voor melkvee en de afroming van deze rechten om weer op het niveau van 2002 te komen.

Meer varkens en kippen

De fosfaatproductie van varkens in 2015 komt uit op 40,1 miljoen kilo, voor pluimvee op 28,3 miljoen kilo. Dat is respectievelijk 1,3 en 0,6 miljoen kilo meer dan in 2014. Dat komt vooral door een stijging van het aantal dieren. In de varkenshouderij was het fosforgehalte in het voer bovendien hoger dan in 2014. Deze sectoren overschrijden daarmee net als melkvee het sectorplafond, voor varkens met 0,4 miljoen kilo en bij pluimvee met 0,9 miljoen kilo.

De fosfaatproductie van vleesvee in 2015 bedroeg 10,9 miljoen kilo, dat is 0,5 miljoen minder dan 2014 en 1,6 miljoen onder de productie in 2002. De gecombineerde producties van schapen en geiten en van paarden daalden licht in 2015.

Jaarlijkse berekening

De mestproductie van de veestapel wordt jaarlijks berekend op basis van het aantal dieren in de Landbouwtelling per 1 april en de uitscheidingsfactoren per dier voor stikstof, fosfaat en kalium.
Ongeveer zes maanden na afloop van het verslagjaar zijn alle gegevens bekend waarmee de uitscheidingsfactoren per dier kunnen worden berekend. De uitscheidingsfactoren worden jaarlijks vastgesteld door de Werkgroep Uniformering Mest- en mineralencijfers (WUM) volgens een vaste rekenmethodiek.

Laatste reacties

 • Farmer4life2

  Uit mijn berekening, betekend het dat er 175.500 melkkoeien (7,9 miljoen / 45 kilo fosfaat per melkkoe) minder moet komen....

 • DJ-D

  Jawel zo kun je rekenen op de simpele manier. Maar derogatie heeft betrekking op de waterkwaliteit. Onderzoek van v focus en het mesdagfonds hebben aangetoond dat er veel 'vervuiling' van watervogels, kwelwater en riooloverstorten afkomstig is (bladeren en moerassen nog niet meegenomen).

  Al zou je alle dieren wegdoen dat lost het zogenaamde waterkwaliteitsprobleem nog niet op.

  Bovendien wordt er ook mest geexporteerd wat meegerekend wordt. Er zijn meer dan genoeg bemestingsregels die al beter moeten. Oftewel een regel /doelstelling die niets toevoegd behalve ergenis en voor sommigen een pensioen i.v.m. fosfaatrechten.

 • haj146

  Moedeloos wordt je van al die rekenmeesters... Iedere keer de normen maar aanpassen en problemen creëeren.

 • alco1

  Da's mooi. De wereld heeft immers een fosfaat tekort.

 • alco1

  Al mag een NEXIT natuurlijk nooit mogen.
  Het ingestelde fosfaatplafond vormt wel vruchtbare bodem voor de voorstanders van een NEXIT. Omdat geëxporteerde mest niet mag worden afgetrokken, wordt ons hier een hak gezet.

 • Bennie Stevelink

  Denk je @alco, dat wij na een Nexit nog mest kunnen exporteren?

 • agro1

  vive Bruxelles!!!! voed de wereld en verhonger

 • alco1

  Bennie. je leest toch niet dat ik voor een NEXIT ben?
  Ik zeg. Zo creëer je een voedingsbodem voor de tegenstanders.

 • v w

  P Normen per dier verhogen en kg p per ha verlagen, zo creëer je vanzelf een overschot zonder dat er al een koei meer gemolken wordt.....lijkt meer op een saneringsbeleid als een zogenaamd 'milieubeleid'

 • Foxxy

  De fosfaatproductie van 'de mens ' ligt in Nederland maar een fractie lager dan van de melkveehouderij!

  Wat wordt daar voor geregeld? Of zou dat niets met waterkwaliteit te maken hebben?

 • Foxxy

  Klein detail, de bevolking is sinds 1983 fors toegenomen, en qua rundvee zitten we grofweg 1 miljoen dieren lager! Mogguh!

 • Foxxy

  @ Redacteur: Beste Wim, zou je eventueel een grafiek erbij kunnen plaatsen, fosfaatproductie 1983, aantal inwoners Nederland x 2,9, t.o.v. Fosfaatproductie aantal inwoners Nederland (2,9) anno 2016! Misschien dat er bepaalde mensen wakker worden!?

 • winden

  Wil je de buurman failliet hebben koop dan zijn mestvaalt

 • Flirt

  Als het CBS forfatair blijft rekenen en wij met 10-15% bexvoordeel, dan komen we toch nooit bij elkaar uit . We tonen toch al jaren aan dat we het beter doen dan de forfaitaire norm. 8% korten , bexvoordeel 15% . Ik kan nog 7% groeien!!

 • smits-maas

  ik vraag mij wel eens af waar komen elleke keer die cijvers van af ik denk ooi er moet weer iets tehalen zijn als ze de boeren maar aan kunnen pakken

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.