Home

Nieuws 1 reactie

Fortune 500: ADM is grootste agribusinessconcern

Archer Daniels Midland (ADM) is met een omzet van 67,7 miljard dollar het grootste beursgenoteerde agribusinessbedrijf in de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Fortune 500-ranglijst. ADM is groot in de handel en verwerking van granen en oliezaden. Het bedrijf staat op de 41ste plaats op de lijst, die wordt aangevoerd door supermarktconcern Walmart.

Cargill grootste niet-beursgenoteerde bedrijf in VS

ADM's belangrijkste concurrent Cargill is ook Amerikaans, maar niet beursgenoteerd. Het bedrijf zou anders met een omzet van ruim 120 miljard dollar de top 20 van de ranglijst halen; het is de grootste niet beursgenoteerde onderneming van de VS. Cargill is eigendom van de schatrijke Cargill-familie, die ook groot heeft geïnvesteerd in de Nederlandse agribusiness.

John Deere nog net in top 100

Chips, zuivel en colamaker PepsiCo staat met een omzet van 63 miljard dollar op plek 44. Rundvlees- en kipproducent Tyson Foods volgt met 41 miljard dollar op plaats 66, terwijl het brede voedingsconcern Mondelez, agrodistributeur CHS en trekkerfabrikant John Deere ook nog net de top 100 halen.

De Fortune 500 wordt gedomineerd door oliemaatschappijen, banken, verzekeringsmaatschappijen en farmaceutische concerns.

Eén reactie

  • agratax(1)

    Moet de mensheid gelukkig zijn met dit soort financieele reuzen of is het beangstigend. Hebben deze giganten niet te veel macht en manipuleren ze niet de overheden? bepalen zij niet waar en hoe ons voedsel wordt gemaakt? Laten we wel zijn de grote finacieele spelers uit dit lijstje, hebben hun geld geinvesteerd in de lager op deze ladder staande agribusiness bedrijven. Hiermee is de macht van het groot kapitaal nog groter dan dit lijstje doet vermoeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.