Home

Nieuws 6 reacties

Derde grote grazers Oostvaardersplassen dood

Ongeveer een derde van alle grote grazers in de Oostvaardersplassen heeft de winter niet overleefd. Volgens Staatsbosbeheer kwamen in de periode van 1 december 2015 tot en met april 1613 heckrunderen, herten en edelherten om. Alleen in de winter van 2012/2013 stierven zoveel beesten.

In 1.453 gevallen werden de dieren afgeschoten omdat ze te zwak waren om te overleven. Het afschieten van de dieren voorkomt volgens de organisatie veel leed. De meeste dieren kwamen om in februari en maart.

Opkomst brandgans

De winter was relatief mild. De oorzaak voor de hoge sterfte ligt volgens Staatsbosbeheer dan ook vooral in de opkomst van de brandgans. Circa 35.000 vogels overwinterden in de Oostvaardersplassen en ze concurreren met de grote grazers wat betreft voedsel.

Kwakkelzomer

Een tweede oorzaak ligt in de kwakkelzomer van 2015. Het werd geen goed groeiseizoen zodat de dieren wat minder sterk de winter ingingen. De Oostvaardersplassen is een 5.600 hectare groot natuurgebied in de provincie Flevoland.

Laatste reacties

 • maatje 1904

  Waarom wordt dit niet in de krant gezet

 • snufferman

  Zullen ze nu trots zijn op hun project zoveel beesten laten leiden. Wel goed nieuws dat ze nu (misschien) ook door hebben dat ganzen in deze aantallen meer schade toe brengen dan dat ze goed doen

 • Peltjes

  Het is nog veel erger dan ik dacht. Hoe kunnen ze dit verantwoorden? Hebben al die bezoekers stront in de ogen en oren?

 • kleine boer

  Ow daarom moest er meer geld komen voor de nvwa ze gaan daar nu ook controleren daar was eerst geen budget voor.

 • Gullef

  Een ronde baal kost hier in de regio nog steeds 35 tot 40 euro, als ze boven de 60 euro komen dan hebben we een slecht en droog zomer

 • koestal

  Concentratiekamp !!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.