Home

Nieuws

Daling wisselkoers bij 'Brexit' schaadt exporteurs

Een 'Brexit' kan door ongunstiger wisselkoersen de export van Nederlands vlees en groenten en fruit bemoeilijken. Bij een wanordelijk vertrek worden ook veevoergrondstoffen als soja en mais, die in dollars worden afgerekend, duurder.

In wisselkoersland houdt met name het perspectief op een Brits vertrek uit de EU nog steeds de gemoederen bezig. ABN Amro-analist Nico Klene denkt dat de koers van het Britse pond richting het Britse referendum op 23 juni over het lidmaatschap van de EU zal dalen. De huidige koers is 78 pence. De euro zal volgens Klene net voor 23 juni 85 pence waard zijn.

Koopkracht Britse importeur daalt

Als de Britten voor een vertrek uit de EU kiezen, kan een euro in het basisscenario waarbij andere landen niet ook over een vertrek gaan denken eind 2016 1 pond waard zijn. Blijft men, dan zakt de koers weer naar 78 cent. Een 'Brexit' maakt dus een groot verschil voor de koopkracht van Britse afnemers, en dus diens mogelijkheden te importeren.

Britten kopen vaak topsegment

Het Verenigd Koninkrijk is vooral een grote afnemer van Nederlands vlees en groenten en fruit. In totaal importeren de Britten voor zowat €8 miljard aan Nederlandse landbouwproducten per jaar. De Britten zijn met de Duitsers en Belgen de belangrijkste afnemers van de Nederlandse agri- en foodindustrie, en kopen relatief vaak topsegment.

Interessant is dat een 'Brexit' ook gevolgen kan hebben voor de dollarkoers, die dan weer wereldwijd uitstraling heeft. Blijven de Britten, dan is er geen effect en blijft de euro ongeveer $1,14 waard. Het Verenigd Koninkrijk is geen lid van de Eurozone maar vertrekken de Britten, dan verandert ook de economische kracht van de EU.

Veevoer duurder

De euro kan hierdoor een beetje dalen in waarde, schreef Rabobank eerder. Als het uitdraait op een wanordelijk vertrek waarbij meer landen een exit gaan overwegen, zal de onrust de euro naar pariteit met de dollar kunnen drukken. Dat maakt onder meer de import van veevoergrondstoffen als soja en mais die in dollars worden afgerekend duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.