Home

Nieuws

Commissie wil compensatie mkb voor renteswaps

Een bemiddelingscommissie vindt dat banken alle 14.300 mkb'ers met renteswaps schadeloos moeten stellen. Het apart beoordelen van alle dossiers duurt volgens de commissie te lang en is weinig effectief.

Dat meldt NRC Handelsblad op basis van een gelekt schikkingsvoorstel.
De banken zouden tegen het voorstel zijn. Het voorstel schept duidelijkheid en betekent een snel einde aan een pijnlijke affaire maar kost veel meer. ABN Amro, ING en Rabobank hebben voor in totaal circa €900 miljoen aan voorzieningen getroffen. Het schikkingsvoorstel kost de banken volgens NRC €3 miljard, waarvan €2 miljard voor Rabobank.

Bij een renteswap dekt een ondernemer het risico op een stijgende rente af. De leningnemer betaalt een vaste rente aan de bank, die op haar beurt de Euribor-rente over de renteswap aan de lener betaalt. Het product wordt in het grootzakelijke verkeer vaak gebruikt, maar is relatief recent - net voor de financiële crisis - in het MKB uitgerold.

Veel renteswaps in land- en tuinbouw verkocht

De Euribor is sindsdien echter gedaald in plaats van gestegen, waardoor bedrijven in de problemen komen – bijvoorbeeld omdat ze meer onderpand moeten bieden. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) concludeerde eerder dat banken renteswaps verkochten aan het MKB, zonder deze altijd goed voor te lichten. In de land- en tuinbouw zijn relatief veel renteswaps verkocht.

De AFM liet de banken eerder alle dossiers beoordelen. De banken pakten dit verschillend aan en de dossiers die ze opbouwden zijn volgens de AFM niet altijd volledig en doorwrocht. Het moest overnieuw. Toen er geen schot in de zaak kwam, stelde minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën een commissie met enkele experts in.

Of registreer je om te kunnen reageren.