Home

Nieuws

China wil dat burgers minder vlees eten

De Chinese overheid roept burgers op hun vleesconsumptie te matigen. In nieuwe richtlijnen voor een gezond dieet stelt het ministerie van volksgezondheid dat consumenten het beste tussen 40 en 75 gram vlees kunnen eten.

Bij de laatste herziening van de richtlijn in 2007 adviseerde de overheid haar burgers 50 tot 100 gram vlees te eten. Op dit moment eten Chinezen gemiddeld 170 gram vlees per dag. Amerikanen eten zowat het dubbele en ook Europeanen eten fors meer vlees dan Chinezen.

De Chinese consumptie van dierlijke eiwitten neemt wel snel toe nu mensen rijker worden, zoals dat eerder ook in Japan en Zuid-Korea gebeurde. Hamburgerketen McDonald's kondigde eerder aan de komende vijf jaar zo'n 1.000 restaurants te willen openen in China en Hongkong.

'Minder vlees goed voor gezondheid en milileu'

De communistische partij start door het hele land een campagne die mensen uitlegt dat minder vlees eten goed is voor de gezondheid en het milieu. Het kan wereldwijd een enorme impact hebben op het milieu. China telt ruim 1,3 miljard inwoners en het land consumeert 28 procent van alle vlees wereldwijd. Met name varkensvlees is populair maar ook de consumptie van kip en rundvlees, ooit 'miljonairsvlees' genoemd in China.

Uitstoot broeikasgassen vleessector

In het vleescomplex worden relatief veel broeikasgassen uitgestoten, bijvoorbeeld omdat koeien boeren en scheten laten. Een aantal Ngo's pakt de dieetrichtlijnen van de Chinese overheid aan om actie te voeren. Acteur en oud-gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger en regisseur James Cameron figureren in een video van WildAid. De organisatie stelt dat het halveren van de vleesconsumptie de uitstoot van broeikasgassen in China met 9 procent verlaagt.

Of registreer je om te kunnen reageren.