Home

Nieuws

COFCO wil Cargill bedreigen

Het Chinese COFCO wil binnen afzienbare termijn een sterke concurrent zijn van ADM, Bunge, Cargill en Louis Dreyfus, Westerse bedrijven die al decennia de internationale graanhandel domineren.

Om het doel te bereiken wil het bedrijf volgens voorzitter Zhao Shuanglian meer overnames doen en zelf nieuwe kantoren openen in bijvoorbeeld Noord- en Zuid-Amerika.

COFCO is eigenaar van het Rotterdamse Nidera, dat onder meer in Argentinië en Brazilië een sterke positie heeft als ethanolproducent en handelsconcern. Daarbij zal China zich vooral richten op bedrijven die oliezaden zoals koolzaad, palmolie en soja produceren dan wel verhandelen. De Chinese graanvoorraad is door een gestaag toegenomen binnenlandse productie inmiddels immens.

Aandelen in Noble Agri

Het is voor het eerst dat COFCO zichzelf openlijk vergelijkt met de zogeheten ABCD-groep. Ook wil COFCO wat Zhao betreft ook investeren in bedrijven met maritieme bezittingen als schepen en havenfaciliteiten, en logistieke ervaring. Het bedrijf zoekt ook autonome groei en opende daartoe onlangs een nieuw handelskantoor in Canada waar met name ethanol wordt verhandeld.

Om meer kracht te ontwikkelen heeft het een belang van 49% in agriconcern Noble Agri overgenomen, waardoor het bedrijf nu Noble Agri volledig bezit. Noble, een bedrijf uit Hongkong met grote palmoliebelangen, is vervolgens in COFCO's handelsdivisie geïntegreerd. De CEO van Noble, Matt Jansen, is aangesteld om het bedrijf te laten groeien en internationaliseren.

Grote spelers

De grote spelers in de markt lijken onbetaalbaar, zelfs voor COFCO, maar een combinatie met bijvoorbeeld het Braziliaanse Amaggi lijkt interessant voor de Chinezen. Amaggi is eigendom van een schatrijke familie. Het vanuit de sojarijke deelstaat Mato Grosso geleide bedrijf was in 2014 goed voor omgerekend €3,9 miljard omzet en produceert op circa een half miljoen hectare soja.

Een andere veel in de markt genoemde optie is IOI, in Nederland eigenaar van IOI Loders Croklaan, dat in Maleisië tienduizenden hectares palmolie bezit.

Of registreer je om te kunnen reageren.