Home

Nieuws 3 reacties

CBS: Nederland verdient €29 miljard aan export agrosector

Nederland verdiende in 2014 bijna €29 miljard aan de uitvoer van de agrarische sector, inclusief toeleverende bedrijven. Dat is 4,4% van het bruto binnenlands product (BBP); in 2010 was de export van de agro-sector nog goed voor 4%. Dat meldt het CBS in de Internationaliseringsmonitor 2016.

De agrosector omvat in de CBS-omschrijving de primaire land- en tuinbouw en visserij, de voedingsmiddelenindustrie, drankenindustrie en de agro-maakindustrie (bijvoorbeeld de kunstmestindustrie). In totaal verdiende de agrosector zelf €18 miljard aan de export. Van die totale verdiensten, oftewel toegevoegde waarde, kwam €8,5 miljard bij de land- en tuinbouwbedrijven en vissers terecht. De voedingsmiddelenindustrie verdiende €7,3 miljard aan de export. Het aandeel van de dranken- en agromaakindustrie kwam uit op respectievelijk €865 miljoen en €644 miljoen.

Toeleverende bedrijven verdienden €11,7 miljard aan agrosector

Het CBS berekende ook wat toeleverende bedrijven uiteindelijk verdienen aan de export van de agrosector. In totaal is dat €11,7 miljard.

Bijna een kwart van wat de agrosector zelf verdient aan de agro-export, komt door de handel met Duitsland (€4,2 miljard). Buiten de EU is het meeste verdiend aan de export naar de VS, dat land was goed voor €0,7 miljard in 2014.

Bijna een kwart van wat de agrosector zelf verdient aan de agro-export, komt door de handel met Duitsland (€4,2 miljard).

Laatste reacties

  • farmerbn

    Zijn die bedragen verdiend of is het omzet?

  • pinkeltje

    Dat zal zoals gebruikelijk omzet zijn. In de media heet dat dan dat het verdiend is. Dat is het probleem bij bijna alle economische cijfers die naar buiten worden gebracht. Als je niet heel precies weet hoe een cijfer tot stand is gekomen en wat er precies in is verdisconteerd dan weet je eigenlijk helemaal niet waar je over praat. Wil je dat in de media uitleggen aan het grote publiek dan snapt er helemaal niemand meer wat van dus dan houden ze het er maar op dat het verdiend is. Dat praat voor politici en belangbehartigers ook het makkelijkst als ze indruk willen maken. Je neemt gewoon het grootste getal dat in je straatje past en daar ga je dan over toeteren. Waarmee ik niet wil bagatelliseren dat de landbouw voor de Nederlandse economie een belangrijke factor is.

  • fietskip

    Inderdaad zeer belangrijk pinkeltje. Dat mag men inderdaad niet bagatelliseren. Zonder zou het er hier heel anders uitzien.

Of registreer je om te kunnen reageren.