Home

Nieuws

Brussel wil onderzoek naar 'spontane' BSE

Zijn alle gevallen van BSE nog steeds toe te schrijven aan vervuild diervoer, of ontstaat de runderziekte ook spontaan? De Europese Commissie wil onderzoek.

Voor deze vraag moet de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa een antwoord zoeken, in opdracht van de Europese Commissie. Dat meldt Agra Europe.

Sinds 15 jaar zijn op het gebied van BSE strikte maatregelen van kracht. Daardoor lijkt het onmogelijk dat nog koeien met BSE besmet worden via voer. Toch zijn er nog af en toe nieuwe gevallen van de ziekte.

Vijf BSE-gevallen moeilijk verklaarbaar

Met name vijf gevallen van koeien, geboren tussen 2006 en 2011, zijn volgens de ambtelijke top van de EC moeilijk verklaarbaar, zo blijkt uit een brief van de directeur-generaal. Mogelijk zijn deze gevallen spontaan ontstaan, of door een andere, nog onbekende oorzaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.