Home

Nieuws 9 reacties

Britten OUT, boeren in verwarring

Groot-Brittannië zal de Europese Unie uiterlijk in 2019 verlaten. De Britten hebben bij het EU-referendum met een bescheiden meerderheid voor OUT gestemd.

Het besluit hakt er in het land zelf en overal elders diep in. Het zorgt ook in de boerenwereld aan beide kanten van de Noordzee voor grote verwarring.

NFU-leden krijgen snel meer informatie

Het lijkt er op dat ook de boeren in grote meerderheid voor vertrek uit de EU hebben gestemd. De National Farmers Union (NFU) heeft voor volgende week een spoedvergadering van haar ledenraad bijeen geroepen om de directe gevolgen te bespreken. ''Wat er ook gebeurt, de NFU zal zorgen dat er duidelijkheid te midden van de onduidelijkheid is", twitterde de bond. De NFU wil vandaag, vrijdag 24 juni, haar leden al de eerste informatie geven over de gevolgen.

Van Europees naar Brits landbouwbeleid

NFU-voorzitter Meurig Raymond roept op om zo snel mogelijk met een Brits landbouwbeleid te komen om het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te vervangen. ''De Britse landbouw mag geen nadeel ondervinden van dit besluit. We eisen een nationaal landbouwbeleid dat eenvoudig is, aan onze behoeften tegemoet komt en zorgt voor een gelijk speelveld met boeren uit de rest van de EU, die nog altijd onze belangrijkste concurrenten blijven.''

Britse pond daalt flink

Al tijdens de uitslagennacht zakte het Britse pond sterk in. Het pond was net weer flink gestegen op de verwachting dat IN zou winnen, maar kelderde uiteindelijk met 10 cent tegenover de euro om op het laagste peil sinds 1985 uit te komen. Dat betekent dat de export van Britse producten, ook voeding en dergelijke, direct fors goedkoper is geworden en dat anderzijds de invoer van Europese waren op de Britse markt aanzienlijk duurder is.

Laatste reacties

 • John*

  belangrijk signaal naar de eu.. samenwerken is een middel, geen doel! zoals de eu de laatste jaren te werk is gegaan lijkt t een eerder een blok aan het been dan een steun in de rug. Ik snap de keuze van de britten heel goed. ook nederland heeft destijds tegen een grondwet gestemd.. dat signaal is daar in die toren blijkbaar niet begrepen en er is niets veranderd.

 • alco1

  100 % met je eens @John.
  Het is een teken aan de wand. De hele EU heeft zich veel te veel geprofoleerd als een airbobbel.

 • Bennie Stevelink

  Ze willen een gelijk speelveld met de rest van de EU om te kunnen blijven handelen. Dit betekent dat er afspraken gemaakt moeten worden net als bij de onderhandelingen over TTIP met de VS. Dit betekent boeken vol regels en bepalingen. Regels waar ze nou juist vanaf wilden. De Britten zullen tot de ontdekking komen dat vrije handel alleen mogelijk is met afspraken en regels, binnen of buiten de EU. Zonder afspraken en regels is handel alleen mogelijk met invoerheffingen ed om verschillen in regels te compenseren.

 • alco1

  De EU zal de UK nu enorm gaan tegenzitten.
  Hoe dan ook. De Brexit zal en moet in een fiasco eindigen, anders is het gedaan met de hele EU.

 • a van Gerwen

  natuurlijk gaan ze het de UK zo moeilijk mogeljjk maken om een voorbeeld te stellen. Doet er echter niets aan af dat de eu een besluiteloos, bureaucratie waterhoofd geworden is die tot steeds meer afkeer onder inwoners leidt.

 • Bennie Stevelink

  Op voorhand wordt de verantwoordelijkheid voor de negatieve gevolgen van de Brexit bij de EU neergelegd. Als GB zelfstandig het zoveel beter kan dan samen met de EU, dan zijn ze voor de gevolgen van de Brexit toch niet afhankelijk van de EU?

 • bekeken

  Engeland kan het Europees voetbalkampioenschap nu wel vergeten. Dat gaat de rest van de EU toch niet laten gebeuren of zijn we verlamd?

 • Peltjes

  Een uitslag die gebaseerd is op emotie, aangewakkerd door Boris Johnson die de boel aan elkaar liegt.

 • oorspronkelijk

  toch een vechtscheiding
  volgens mij is UK als wereldmacht beknot en niet passend gefaciliteerd hun eigen rol te spelen in buitenlandsbeleid.
  laat de Navo dit zich toe eigenen en georganiseerd bedrijfsleven de economie.
  globale vraagstukken als b.v. mensenrechten,natuur,milieu, in de Unie
  zaken doen en politieke discussies moeten gescheiden.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.