Home

Nieuws

'Bouwgetreuzel belemmert terugdringen antibiotica'

Varkenshouders in Groot-Brittannië kunnen het gebruik van antibiotica veel efficiënter terugdringen als het makkelijker zou zijn om nieuwe stallen en andere gebouwen te bouwen. De strikte planningsregels en lange procedures belemmeren daarmee het door de overheid aangehangen beleid, naar minder antibiotica in de landbouw.

Dat schrijft de National Pig Association, de bond van Britse varkenshouders. ''Als de regering en haar regelende instellingen serieus zijn over het terugdringen van antibiotica dan moeten ze het verbrokkelde lokale vergunningensysteem eens aanpakken. Tegengaan dat dieren een infectie op elkaar overbrengen is één van de beste methoden naar minder antibiotica, en dat kan je vooral bereiken met nieuwe moderne stallen,'' zegt George Crayford, die bij de NPA het Antibiotic Stewardship Programme leidt.

Dierenactivisten

Volgens Crayford staan veel Britse varkenshouders klaar om te investeren in hun bedrijf 'als ze maar bouwvergunning konden krijgen'.  Dat laatste is vaak onmogelijk door de felle tegenstand van dierenactivisten, die vaak een gemeente bestoken met bezwaarschriften als een varkens- of andere veehouder zijn bedrijf wil vernieuwen of uitbreiden. Ook voortdurend treuzelen door de overheid en haar vele adviseurs speelt volgens Crayford een belemmerende rol. ''De varkenshouderij is bereid haar rol te spelen, maar het binnen een afzienbare termijn verbeteren van de gezondheid van de nationale varkensstapel is moeilijk, tenzij de regering ons helpt om over die planningsobstakels heen te komen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.