Home

Nieuws 3 reacties

Borgstellingsfonds voor omschakeling biologisch

De financiële drempel voor omschakeling naar bio moet lager, vindt Martijn van Dam (EZ). Daarom komt het ministerie van Economische Zaken, in samenwerking met de banken, met een borgstellingsfonds voor omschakeling naar een biologische productiewijze.

Agrariërs die gaan overstappen van gangbare naar biologische productie krijgen ondersteuning tijdens de omschakeling. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken introduceert een nieuwe borgstellingsregeling waar biologische boeren tijdens de overgangsjaren gebruik van kunnen maken. Van Dam wil  omschakeling van gangbare naar biologische landbouw faciliteren door de introductie van de mogelijkheid van borgstelling voor het werkkapitaal dat hiervoor nodig is. De borgstelling is in samenwerking met de banken voorbereid. "Op deze wijze kan kredietverstrekking door banken voor werkkapitaal tijdens de omschakelperiode gaan plaatsvinden", aldus Van Dam.

In omschakelfase hogere kosten maar nog niet hogere biologische prijs

Met de regeling wil Van Dam de drempel voor boeren om over te schakelen naar biologische productie verlagen. In de praktijk blijkt de omschakeling naar biologisch lastig, omdat er een overgangstermijn is waarin de biologische productie met bijbehorende hogere kosten al is begonnen, maar waarbij de producten nog niet als biologisch verkocht mogen worden. Deze periode kan oplopen tot drie jaar. Voor deze periode is werkkapitaal-financiering nodig, om liquiditeitstekort te voorkomen. Banken stellen hiervoor geen aanvullende financiering van werkkapitaal als een ondernemer geen aanvullende financiële zekerheden kan bieden. In de praktijk blijkt dat de markt dit niet zelf oplost. "Het is daarmee een financieringsproblematiek voor een investering, waarvoor het Rijk het instrument van borgstelling in kan zetten", aldus Van Dam.

In de praktijk blijkt de omschakeling naar biologisch lastig, omdat er een overgangstermijn is waarin de biologische productie met bijbehorende hogere kosten al is begonnen, maar waarbij de producten nog niet als biologisch verkocht mogen worden.

Openstelling per 1 januari 2017

De nieuwe regeling Borgstelling MKB-landbouwkredieten, opvolger van de Garantstelling Landbouw, wordt per 1 januari 2017 opengesteld. In de tussenliggende tijd bereiden de banken zich voor op de nieuwe borgstellingsregeling.

Laatste reacties

  • landboer

    Daar zal een bioboer niet blij mee zijn.

  • pinkeltje

    Ook bio heeft er belang bij dat de sector groot genoeg is om levensvatbaar te zijn en te blijven. Voorlopig is bio nog een groeimarkt. Maar zoals bekend is de politiek niet persé in de weer om de individuele boer kunstmatig bescherming te bieden. Hoewel er van die kunstmatige bescherming ook nog maar zelden veel goeds is gekomen. En zo royaal zal de regeling ook heus niet zijn.

  • A1967

    Pinkeltje,dit is kunstmatig de markt verzieken, aan dit soort akties kun je zien dat de overheid nooit zal toestaan dat er in de primaire sector een boterham te verdienen valt.

Of registreer je om te kunnen reageren.