Home

Nieuws 3 reacties

'Boeren moeten vanuit kracht omschakelen'

Rabobank denkt dat de consumptie van biologische producten de komende jaren met ongeveer 10% per jaar blijft groeien. De sector heeft goede perspectieven, maar sectormanager melkveehouderij Jan van Beekhuizen waarschuwt dat boeren wel vanuit kracht voor de sector moeten kiezen, niet als uitweg voor lage prijzen.

De biologische melkprijs schommelt tussen 45 en 50 cent per kilo, aldus Van Beekhuizen. Rabobank ziet in 2016 ongeveer 50 melkveehouders omschakelen. Een klein aantal op het totaal aantal melkveehouders, maar ten opzichte van de 365 biologische melkveehouders nu, is het een behoorlijk aantal. De toestroom kan volgens Rabobank maken dat de prijs weer zakt richting 40 cent en dat is dichtbij de biologische kostprijs.

Boeren moeten volgens Van Beekhuizen vooral vanuit kracht omschakelen, als strategische keuze, en niet als uitvlucht voor lage vlees- en melkprijzen. "Biologisch boeren vergt veel vakmanschap, omdat je geen chemie of kunstmest mag gebruiken. Biologisch boeren brengt met zich mee dat je moet voldoen aan veel regels. Als je niet in die benadering gelooft, is het een zware last eraan te voldoen."

Aantal boeren dat nadenkt over overstap neemt toe

Voor boeren is de markt momenteel interessant. Binnenlands is de vraag groter dan het aanbod en dus is de prijs vaak een stuk hoger. Het aantal boeren dat nadenkt over een overstap neemt dan ook toe. Dat is volgens Van Beekhuizen vooral het geval in de melkveehouderij, varkenshouderij, akkerbouw en de geitensector.

Verwerkers proberen de toestroom te reguleren op basis van de verwachte marktkansen. Hierbij kunnen wachtlijsten ontstaan, om te voorkomen dat de productie zo snel toeneemt dat prijzen inzakken. De wijze van distributie is in de afgelopen jaren veranderd. Steeds meer biologische producten worden verkocht via supermarkten en niet via speciaalzaken. Dit brengt enerzijds een risico met zich mee, omdat speciaalzaken betere prijzen betalen.  Anderzijds is hierdoor de afzet van biologische producten in de afgelopen vijf jaar sterk toegenomen.

Traditionele en biologische landbouw staan niet tegenover elkaar

Van Beekhuizen geeft namens de Rabobank zijn visie op de biologische sector, in een artikel dat vrijdag wordt gepubliceerd. Belangrijke conclusie is dat de traditionele en biologische landbouw niet tegenover elkaar staan (wat soms wel het beeld is), maar dat ze elkaar versterken. "Qua innovatie, zowel technologisch als in marktbenadering, kunnen ze van elkaar leren."

"De biologische sector maakt vaak het verschil op het gebied van dierenwelzijn en het gebruik van gewasbescherming en antibiotica", aldus Van Beekhuizen. "Ik vind niet dat biologische productie per definitie duurzamer is, maar ze speelt duidelijk een voortrekkersrol en zal daarom volgens ons ook blijven groeien." Het blijft wel een niche. Het marktaandeel in de supermarkt is nu 3% en het duurt jaren voor 4% in zicht komt.

Laatste reacties

 • alco1

  Het biologische schip blijft zolang varen totdat het water de rand bereikt.

 • oorspronkelijk

  de reguliere landbouw maakt nu al water
  of is het aan het zinken
  positivisme blijkt een gave waaraan het navelstaarders ontbreekt

 • mjjm.dezaire1

  alco1 vooral iedereen in zijn waarde laten bio is net zo goed als gangbaar een serieuze tak van sport!! En vooral niet zo n domme opmerkingen maken als je niet weet waarover je praat.

Of registreer je om te kunnen reageren.