Home

Nieuws 23 reactieslaatste update:2 jun 2016

Bezuinigen op landbouw kan miljoenen opleveren

Bezuinigingen in het landbouwbeleid leveren op korte termijn honderden miljoenen euro's op. Dat blijkt uit een bezuinigingsoverzicht van het ministerie van Financiën.

Als in plaats van het huidige versnipperde landbouwbeleid gekozen wordt voor verduurzaming als doelstelling, kan dit een besparing van 25% betekenen op het budget voor agro, visserij en voedselketens. Dat komt neer op een bezuiniging van €122 miljoen per 2021.

Fiscale maatregelen aanpassen levert meeste op

De grootste bezuiniging kan gerealiseerd worden als de fiscale maatregelen worden aangepast. Afbouw van de landbouwvrijstelling betekent op termijn een bezuiniging van €472 miljoen, met een looptijd tot 2040. Afschaffen van de bedrijfsopvolgersregeling levert €250 miljoen op, afschaffen van het verlaagde btw-tarief voor de sierteelt levert de schatkist € 238 miljoen op. Het afschaffen de vrijstelling van overdrachtsbelasting op cultuurgrond levert €125 miljoen op. Afschaffen van de zelfstandigenaftrek levert €2,34 miljard op.

400 bezuinigingsopties doorberekend

De zogeheten ombuigingslijst van het Ministerie van Financiën bevat opties om te bezuinigen. In totaal heeft het ministerie 400 bezuinigingsopties voor €50 miljard doorberekend. Het document werd in het verleden nooit openbaar gemaakt, maar diende als ondersteuning voor politieke partijen bij het opstellen van hun verkiezingsprogramma's. Omdat het document was uitgelekt, heeft het ministerie de lijst gepubliceerd. Volgens het ministerie zeggen 'de opties in deze ombuigingslijst niets over de politieke wenselijkheid of haalbaarheid van de opgenomen maatregelen'. Het gaat om een inventarisatie van technische mogelijkheden.

4 redenen voor schrappen landbouwvrijstelling

Zo is het oorspronkelijke doel van de regeling is om de twee typen eigenaren van landbouwgrond (eigenaar die de grond zelf bewerkt en verpachters) fiscaal gelijk te behandelen. Sinds 2001 geldt deze gelijkheid niet meer: de eigenaar-verpachter betaalt wel belasting, terwijl de grondeigenaar die zelf landbouw bedrijft, aanspraak maakt op de landbouwvrijstelling, aldus het ministerie van Economische Zaken.
Daarnaast vormt de landbouwvrijstelling een uitzondering op het algemene principe dat alle voor- en nadelen die een ondernemer uit zijn onderneming behaalt, onderworpen worden aan de heffing van inkomstenbelasting. Bovendien leidt de huidige regeling volgens het ministerie in de praktijk vaak tot waarderingsdiscussies, waardoor de regeling in de uitvoering vooral bij verkoop van grond arbeidsintensief is. Ook draagt de landbouwvrijstelling slechts beperkt bij aan de doelen die het ministerie heeft opgesteld voor het landbouwbeleid.

Laatste reacties

 • farmer135

  Je zou eigenlijk ook gewoon Nederland wel af kunnen schaffen, wat een enorme bezuiniging zou dat wel niet opleveren.

 • boer drenth

  Bezuinigen op landbouw. Ik weet nog veel meer manieren om te bezuinigen. Laten we eerst maar eens 70%van de ambtenaren naar huis sturen. , want die doen nietes anders dan anderen controleren of ze het wel goed doen ,terwijl ze zelf niet deugen. Dat scheelt al miljarden aan loon. En zo kan ik nog veel meer dingen op noemen wat miljarden kost en niets op leverd. Denk alleen maar aan natuur en mileu. de groeten.

 • Nick1983

  Dat is geen bezuiniging. Da is de boeren gewoon een hele hoop extra laten betalen.

 • vandyck

  Dat is toch zo cliché , de politiekers durven zich zonder schroom forse opslag te geven , de rijksten der aarde betalen geen cent belasting en degene die alle dagen moeten knokken om het hoofd boven water te houden die gaan ze nog wat dieper in de stront duwen ! Gewoon omdat ze ervan uitgaan dat de liefde voor de stiel alles overstijgt en dat wij alles zonder slag of stoot pikken !

 • 344412

  Gaan we dan ook afschrijven op grond en (weer) op gebouwen?

 • Zuperboer

  Het grote potverteren kan door. Gelukkig. Nu de PvdA nog terug in t kabinet en alles komt goed. Nederland ga rustig slapen.

 • wienbemelmans

  hoe dikwijls moet ik het nog zeggen de boeren moeten weg
  hier, maakt niks uit hoe en als die amtenaren willen
  bezuinigen kunnen we ze zo een hoop dingen aanbrengen,
  ze hoeven alleen maar te kijken wat ze zelf allemaal verkloten
  maar daar hoor je die graaiers nooit over verschrikkelijk volk.

 • pinkeltje  Kunnen ze rustig invoeren. Die boeren blijven toch wel boeren. Kunnen ze nog wat extra geld lenen aan Mozambique. Hoeveel zou het afschaffen van de Olympische Spelen en het voetballen de Nederlandse schatkist eigenlijk opleveren?

 • a van Gerwen

  Dit heeft niets te maken met een belastinggbezuiniging, maar een belastingverhoging bij een kleine groep ondernemers.

 • edke

  wat doet LTO hieraan? Ook weer niks en maar beetje achterover blijven hangen in de stoel!

 • DJ-D

  Belasting heffen op vitamine b12 pilletjes kan ook miljoenen opleveren.... de zogenaamde rakkertax

 • putten

  het is weer verkiezingstijd, dus weet wat je gaat doen/stemmen.

 • zon

  Bezuinigingsgeld van de landbouw gaat rechtstreeks naar de nieuwe VUT regeling van de belastingambtenaren a 1 miljard euro.

 • melkveehouder .

  @mariska. Waarom refereer je niet aan punt 28 van dit overzicht? Hierin staat dat er nogal wat valt te besparen op natuur(onderhoud). Als parlementair verslaggever voor jouw doelgroep (?)een gemiste kans lijkt me.

 • melkveehouder .

  @mariska. Waarom refereer jce niet aan punt 28 van dit overzicht? Hierin staat dat er nogal wat valt te besparen op natuur(onderhoud). Als parlementair verslaggever voor jouw doelgroep (?)een gemiste kans lijkt me.

 • schut

  je zou ook kunnen zeggen, de boeren zijn maar een minderheid in dit land, politiek gezien niet interessant.
  Van korte termijn politici zijn er heel veel.
  Ik zou zeggen gooi nog een paar miljard in de zorg en uitkeringen, dat is de grote groep kiezers. Zo wordt je populair en help je nederland om zeep. Snappen ze dat nu echt niet.
  Volgens mij wordt het tijd dat werkend agrarisch nederland de tanden laat zien, en zich niet kapot laat maken door landbouwonvriendelijke maatregelen, met van Dam voorop.

 • Winterwarm

  Ja, laten we die boeren maar weer eens aanpakken. Dat is een makkelijkere groep dan de multinationals die in Nederland de belasting ontduiken. Ach, en al die werkgelegenheid die de landbouw oplevert, vergeten we maar even voor het gemak.

 • Peet1212

  Van Dam heeft zelf al de eerste aanzet gegeven want wie niet voor de boeren is, is er tegen.
  Als dit allemaal wordt ingevoerd wie kan er dan nog een bedrijf
  overnemen.
  Politiek geeft niets om de boeren, alleen maar lastig!!!

 • Peerke1

  Wat stom, je bedrijf verkopen en dan de centen verkwanselen en daarna in de bijstand. Hoe dom kunnen Hollanders toch zijn.

 • Barneveldsei

  Huursubsidie en kinderbijslag afschaffen, dat levert meer miljarden op dan dat kleine beetje van de landbouw.

 • Je moet het lezen zoals het er staat: een inventarisatie van bezuinigingsmogelijkheden, maar die is er waarschijnlijk voor elk departement. Ook de zorg en defensie zullen wel een dergelijke lijst kennen. Maar met de PvdA aan het roer kun je er niet gerust op zijn dat er geen rare maatregelen uit de hoge hoed komen om punten te scoren bij kiezers en de anti-landbouwlobby. Wakker blijven dus.

 • agratax(1)

  Bezuinigen op landbouw leidt tot meer belasting geld voor andere doelen. Prachtig zal iedere Nederlander denken, maar de berekeningen geven niet aan wat het betekent, als door deze maatregelen `Boeren hun pet aan de wilgen hangen". Ik vrees dat het net zal gaan als met vele andere regelingen uit Den Haag op termijn kosten ze meer dan dat ze rekenkundig kosten. Boeren die hun vak niet willen laten schieten, doen er naar mijn idee goed aan hun bedrijf te verkopen nu er nog mensen zijn die denken dat het zo'n vaart niet zal lopen en zelf verkassen naar een BoerVriendelijk land. Enkele decennia geleden betaalden Deense boeren meer belasting dan ze verdienden, omdat er een hele rits belastingen waren ingevoerd die niets te maken hadden met inkomsten of omzet maar gingen over Bezit, Vererving, BTW, milieu etc.

 • agratax(1)

  Hoeveel zou het afschaffen van Sociale uitkeringen (bijstand) op leveren aan de schatkist. Hoeveel zou de schatkist besparen als we de inkomens van de Top en Super Top salarissen en vooral de leuterende politicie terug schroeven naar het niveau van de hardwerkende ambachtsman. Vermoedelijk veel meer dan het uitknijpen van de toch uitgeknepen landbouw.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.