Home

Nieuws

Bedrijfsomvang niet via EU-wet te beperken

De Europese regelgeving biedt geen handvat om de omvang van landbouwbedrijven te beperken op grond van dierenwelzijnsaspecten of de veronderstelde macht op de grondmarkt.

Dat stelt Europees Landbouwcommissaris Phil Hogan in antwoord op schriftelijke vragen van Europarlementariër Bart Staes (Groenen).

Per geval bekijken

Hogan zegt dat het verboden is om misbruik te maken van een dominante positie. Overproductie en de aankoop van grond kan in heel specifieke situaties beschouwd worden als misbruik van een dominante positie, zegt Hogan. Maar dat moet per geval worden bekeken.

Geen wettelijke basis voor productiebeperking

De Europese richtlijn voor de bescherming van landbouwhuisdieren stelt wel regels waaraan bedrijven moeten voldoen, maar die biedt geen mogelijkheid om bedrijven te beperken in de omvang, aldus Hogan. Er is geen wettelijke basis om aanvoer of productiebeperkingen in te stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.