Home

Nieuws 3 reacties

Analyse tempert verwachting mineralenconcentraat

De wettelijke erkenning van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger heeft nauwelijks effect op de afzet.

De wettelijke erkenning van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger heeft nauwelijks effect op de afzet. Dat concludeert LEI Wageningen UR, dat samen met het Nutriënten Management Instituut (NMI) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken heeft gekeken naar het effect van de wettelijke status op de afzet.

Afzet is beperkt

Het onderzoek is gebaseerd op literatuuronderzoek, de kennis van de onderzoeksinstituten zelf en gesprekken met betrokkenen uit de markt. Conclusie is dat de afzetmogelijkheden voor mineralenconcentraat beperkt zijn, mede doordat de kwaliteit ervan niet voldoet aan de wensen van de potentiële afnemers.

Onderzoeker Harry Luesink zegt dat mineralenconcentraat geringe hoeveelheden stikstof (minder dan 1%) bevat en naar verhouding hoge kali-gehalten, waarnaar geen vraag is. "We hebben gekeken naar de behoefte van gewassen en de kosten van transport en daarbij is gebleken dat je met het mineraalconcentraat tegen nieuwe grenzen aanloopt”, aldus Luesink.

'Vraag naar mineralenconcentraat zal beperkt groeien als de wettelijke belemmeringen wegvallen'.

"Vanwege de grote hoeveelheid water in het product zijn de transportkosten erg hoog, en het product bevat meer kali dan gewassen nodig hebben. Te veel kali kan gezondheidsproblemen bij melkkoeien veroorzaken. Daarom verwachten we dat de vraag naar mineralenconcentraat bij de huidige kwaliteit maar beperkt zal groeien als de wettelijke belemmeringen wegvallen", vervolgt Luesink.

Daling prijs tot €2 per ton mest

De onderzoekers berekenen dat bij erkenning van mineralenconcentraat de tarieven voor mestverwerking aan de poort van de verwerker dalen met 5 tot 10% (een daling van ongeveer €1 tot €2 per ton mest). Om de afzet te vergroten is de kwaliteitsverbetering van het product nodig en verlaging van de transport- en productiekosten. Luesink: "De agrarische sector zal meer moeten inzetten op hoogwaardige producten met zuiverder stikstof en fosfaat en minder water. Die technieken hebben meer kans van slagen."

Laatste reacties

  • chila

    onderzoek gesponsord door kunstmestfabriek en groen links ?

  • maxisprint

    in de akkerbouw is het juist ideaal in de tarwe en het graszaad, alsook voor de groenbemesting in de graanstoppel

  • yep

    toch knap, mijn opslagen zijn compleet leeg, hoe zo geen vraag. De gebruikers zijn juist erg enthousiast over het product. ik weet niet waar ze de deze wetenschapper van straat hebben geplukt, maar er is juist een groot tekort aan Kali!

Of registreer je om te kunnen reageren.