Home

Nieuws

Agrarisch handelsoverschot EU naar record

De EU heeft in april met agri- en foodproducten een handelsoverschot gerealiseerd van €1,5 miljard. Niet eerder was het verschil tussen import en export zo groot.

Bedrijven exporteerden ten opzichte van een jaar eerder flink meer naar de VS en China. De EU exporteerde fors meer verse melk, room en yoghurt, koolzaad en varkensvlees maar minder melkpoeder en tarwe. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Rusland blijft ondanks boycot belangrijke afzetmarkt

Rusland bleef ondanks de sancties die het land hanteert tegen de EU de vierde belangrijkste afzetmarkt. In april kochten de Russen voor €464 miljoen in. Dat was 2,6% meer dan een jaar eerder. De Russen boycotten een groot deel van de agrarische exporten, maar categorieën zoals bloemen en planten niet.

Importen dalen harder, dus handelsoverschot stijgt

In totaal exporteerden de 28 lidstaten van de EU voor €10,9 miljard aan agri- en foodproducten. Bijna 2% minder dan een jaar eerder. Maar omdat importen nog harder daalden, nam het handelsoverschot toch toe. De export naar de VS steeg met 7,4% tot €1,7 miljard. De export naar China nam 8,9% toe tot €1 miljard. Als Hongkong wordt meegerekend, nam de export naar Groot-China af.

De EU-export van boter groeide met tientallen procenten.</p>
<p><em>Foto: Bert Jansen</em>
De EU-export van boter groeide met tientallen procenten.

Foto: Bert Jansen


De EU zag de exportwaarde van varkensvlees stijgen met 58% tot €477 miljoen. De export van boter en de categorie verse melk, room en yoghurt groeide met tientallen procenten, maar bleef beperkt tot €201 miljoen. De export van melkpoeder en wei daalde 26% tot €292 miljoen. De export van babyvoeding, inclusief graanpreparaten, daalde 3% tot €549 miljoen.

Handelscijfers over een jaar bekeken

De Europese Commissie onderzocht ook de handelscijfers over een periode van 12 maanden, dus van mei 2015 tot en met april 2016. Uit deze cijfers blijkt dat de VS voor €2,5 miljard meer agri- en foodproducten uit de EU kocht. China kocht voor €2,4 miljard meer in. Over 12 maanden is de export naar Rusland met €1,8 miljard afgenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.