Home

Nieuws 3 reacties

ABN Amro: 'Biologisch groeit, productie blijft achter’

De binnenlandse markt voor biologisch voedsel groeit met 50% in de komende vijf jaar. De productie van biologische producten in Nederland blijft echter achter bij die groeiende vraag. Dat concludeert ABN Amro in een rapport over de biologische landbouw.

In 2015 is in Nederland voor meer dan €1 miljard verkocht aan biologische producten via het retailkanaal. In 2005 was dat iets meer dan €400 miljoen. De groei bedroeg in de afgelopen 10 jaar 9% gemiddeld per jaar. Van de omzet in 2015 bestond 23% uit aardappelen, groenten en fruit, 20% uit zuivel en was vlees goed voor 16%. Voor de komende 5 jaar verwacht ABN Amro een groei van 7% per jaar naar €1,6 miljard in 2020. Voor 2020 rekent de bank met een marktaandeel voor biologisch van 5% tegen nu circa 3%.

Exportwaarde

Wereldwijd gaat de groei sneller met een verdubbeling in de periode tot 2020 naar een bedrag van circa $160 miljard (circa €144 miljard). Volgens de meest recente cijfers is de exportwaarde van biologische producten €928 miljoen, dat is ongeveer €1,5 miljard consumentenwaarde en daarmee al van groter belang dan de nationale markt.

De Europese markt is ongeveer €22 miljard. In de vijf grootste markten bedroeg de groei ook gemiddeld 9% per jaar. In Duitsland omvat de biologische markt circa €8 miljard.

Andere landen

Het biologische areaal in Nederland blijft met 59.000 hectare (2,9% van het totale areaal) achter ten opzichte van veel andere landen. In Duitsland is het biologische areaal bijna 6%, in België is dat 4,4%. In Denemarken en Zweden is dat veel hoger met een aandeel van respectievelijk 8,6 en 15,8%. In Nederland is in 2015 het aantal biologische bedrijven in 2015 gestegen met 25 naar 1.625 bedrijven.

Laatste reacties

 • henkschel

  Hoezo meer biologisch .
  Fc weigert 45 boeren die in omschakeling zitten

 • Koe en Co

  Ik behoor tot deze groep boeren. Veel extra kosten gemaakt, productie ingeleverd en dan dit bericht krijgen. Verder wordt er geen enkele duidelijkheid gegeven over de verwachtingen voor de toekomst. En daar moet je het maar mee doen.

 • alco1

  Misschien zijn de verwerkers wel wijzer geworden na het debacle "weidemelk".
  Biologisch zal goed blijven gaan zo lang er een tekort is naar de vraag.
  Als dat kantel punt bereikt is zitten we vast aan de bio bepalingen en de prijs zal wegzakken als sneeuw voor de zon.

Of registreer je om te kunnen reageren.