<em>Foto: Jan Willem Schouten</em> AlgemeenNieuws

Watercommissie: pak landbouw strenger aan

Nederland moet de landbouw strenger aanpakken als het gaat om verbetering van de waterkwaliteit. Dat stelt de Adviescommissie Water in een advies aan minister Schultz van Haegen van I&M (Infrastructuur en Milieu).

Het huidige uitgangspunt is volgens de Adviescommissie Water (AcW) dat waterkwaliteitsmaatregelen niet ten koste van de landbouw mag gaan en dat functies op dezelfde locatie kunnen blijven. De AcW adviseert om dit uitgangspunt los te laten en de landbouw ‘niet langer te ontzien ten koste van de waterkwaliteit’.

Nederland riskeert EU-sancties vanwege waterkwaliteit

Nederland riskeert volgens de AcW sancties van de EU als de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater niet snel verbetert, en daardoor de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water niet gehaald worden. Ze wijst op enkele hardnekkige problemen zoals een teveel aan meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Ook zijn er nieuwe kwesties zoals resten van geneesmiddelen en microplastics in het water. De commissie vreest een ingebrekestelling van Nederland door de Europese Commissie.

Advies aan minister: een Nationaal Programma Waterkwaliteit

Ze adviseert de minister van I&M om vergaande afspraken te maken over doelen en maatregelen. Daarvoor zou er een Nationaal Programma Waterkwaliteit moeten komen. Wat betreft mest en middelen moeten er naast het huidige generieke beleid ook gebiedsgerichte maatregelen komen. Daarnaast vraagt de commissie aandacht voor diergeneesmiddelen en resten daarvan. De commissie ziet een belangrijke rol voor het huidige Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, maar vindt dat nog te vrijblijvend.

Een van de concrete maatregelen die de commissie voorstelt is een verhoging de boetes voor illegale lozingen.

‘Nederland moet voorbeeldland willen zijn’

De AcW vindt dat Nederland de ambitie moet hebben om voor de hele wereld een voorbeeld te zijn op watergebied. Het moet laten zien dat in een dichtbevolkte delta met intensieve landbouw een goede waterkwaliteit mogelijk is.

Beheer
WP Admin