Home

Nieuws 30 reacties

VVD, CDA en SGP boos over uitspraken Van Dam

Kamerleden van VVD, CDA en SGP reageren kritisch op uitlatingen van staatssecretaris Martijn van Dam in een interview in NRC.

In het interview, dat gaat over zijn visie over het nieuwe Europees landbouwbeleid, zegt Van Dam dat hij er niet zit voor de boeren. Dat is bij de Kamerleden in het verkeerde keelgat geschoten.

Debat en Kamervragen

VVD-Kamerlid Helma Lodders vraagt een debat aan over de uitspraken van Van Dam. "Een staatssecretaris van landbouw die zegt 'ik zit hier niet voor de boeren', dat is echt de wereld op zijn kop!", reageert Lodders. "Onze Nederlandse boeren zorgen ervoor dat wij iedere dag kwalitatief goed en betaalbaar voedsel op ons bord hebben. Veel mensen verdien hun brood in deze sector. Ik ben benieuwd hoe Van Dam gaat uitleggen hoe hij denkt de belangen van de landbouwsector te kunnen dienen als hij dit soort uitspraken doet", zegt Lodders.

Kamerleden reageren via Twitter

CDA-Kamerlid Jaco Geurts reageert via Twitter dat hij Kamervragen heeft gesteld naar aanleiding van de uitlatingen van Van Dam in NRC. "Het kabinet laat boeren steeds verder in de steek", vindt Geurts.
Elbert Dijkgraaf (SGP) twittert: "Een staatssecretaris van landbouw die er niet voor de boeren zit. Brrrrrrr". Dijkgraaf vindt de grootste misser van Van Dam gebrek aan aandacht aan het verdienmodel. "Geef boeren een eerlijke prijs en breek ongelijke macht op de markt", aldus Dijkgraaf.
PvdA-Kamerlid Henk Leenders staat achter zijn partijgenoot: "Mooi interview met Martijn van Dam in NRC. Perspectief voor boeren die vooruit willen", twittert hij.

Laatste reacties

 • farmer135

  Als hij niet voor de boeren is, is hij ertegen, niet geschikt dus voor deze baan. • daan1908

  Ach , PVDA laat ook maar zonde van mijn tijd .

 • @123

  Als de VVD de agrarische stemwinst van de vorige verkiezing nu beloond had met een staatssecretaris van VVD huize dan hadden ze nu ook niet in actie hoeven te komen.Maar men ging voor een minister van VVD op economische zaken en liet de agrarische sector over aan de PvdA.

 • a van Gerwen

  De sgp legt de vinger precies op de zere plek. De vergezichten van van Dam vindt iedereen natuurlijk geweldig. Ik zou het ook mooi vinden, maar de realiteit is dat er geen sluitend verdienmodel achter zit zonder een zeer forse sanering van de nederlandse landbouw. Misschien is dat laatste wel de dubbele agenda van zijn vergezichten, waarmee ik steeds beter begrijp dat hij er niet alleen voor de boeren is.

 • maiskolf

  Op staande voet ontslagen die man!!! Snapt het niet ,of wil het niet snappen.

 • John*

  een maandje honger in nederland en de boeren worden weer op handen gedragen.. goed en betaalbaar voedsel begint echt een luxe probleem te worden in nederland. Doordat er voldoende is worden boeren op achterstand gezet met aanvullende regelgeving wat de concurrentiepositie verzwakt en juist de luxe: goed en betaalbaar onder druk zet. Als er 50% van het inkomen naar voedsel zou moeten gaan had europa de afgelopen 50 jaar nooit zulke ontwikkeling doorgemaakt op economisch vlak!. leg dat de pvda kiezer maar is uit meneer van dam.. bedankt voor de stem vanaf komend jaar mag je 25% van de inkomsten besteden aan voedsel want het moet allemaal duurder worden. Het is dat je geen negatieve stem uit kan brengen want dan zou de pvda echt de kelder invliegen!

 • A1967

  Van Dam wetkt nog steeds onder de bezielende leiding van de VVD minister van Algemene Zaken.

 • mariapeel

  Weg ermee

 • koeien4556

  het wordt met de dag gekker een staatssecretaris van landbouw die niet voor de boeren is hij moet voor onze belangen opkomen
  goed dat hij niet zo lang meer op die stoel zit

 • M.Smits

  M56,
  Helemaal eens met @123.
  De VVD kreeg nooit eerder zoveel boerenstemmen als bij de laatse verkiezingen maar hebben toch het department aan de PVDA weggegeven. De VVD verdiend geen boerenstem meer!

 • new kids

  Zeg maar niets meer.....................................

 • alco1

  van Dam is niets meer of minder dan een "spreekpop".

 • deB.

  Het is verschrikkelijk gewoon, geen andere woorden voor!

  Het kleine partij'tje SGP, heeft het goede nog voor met ons als agrarisch ondernemer, de rest is op het schandalige af

 • new kids

  Ja, da's waar. Maar als die het voor het zeggen krijgen verveel ik me op zondag kapot dus da's geen optie.
  En het gekke is: Op zondag moet je em pakken, dat zie je nu maar weer!!!

 • Genie

  De gehele landbouw dan maar stemmen op de SGP!

 • Klaasvaak

  Hij spreekt onze gedachten uit.....

  Motie van wantrouwen vanuit de sector lijkt me op zijn plaats. Is dat mogelijk?

 • pinkeltje

  Dat je als landbouwsector van VVD en PvdA niet veel goeds hoeft te verwachten zal toch geen nieuws zijn? Mevrouw Kroes wel eens gehoord over het Europees landbouwbeleid?

 • veldzicht

  Van Dam is wel eerlijk ,hij zegt het tenminste dat die boeren hem geen reet interreseert ,de meeste kamerleden zeggen anders maar doen het zelfde,alles voor stemmen wat slecht voor boeren uitpakt.

 • Bertus Buizer

  Sorry mensen, maar je hebt ministers, staatssecretarissen, belangenbehartigers, boeren en burgers, o ja, en 'boegbeelden'. Een staatssecretaris kijkt als het goed is breder dan boeren en boeren doen dat als het goed is zelf ook. De kreet van mevr. Lodders - "Onze Nederlandse boeren zorgen ervoor dat wij iedere dag kwalitatief goed en betaalbaar voedsel op ons bord hebben..." - vind ik een loze kreet. Je hebt immers ook geen staatssecretaris voor "Onze politieagenten die er voor zorgen dat wij iedere dag veilig op straat kunnen", maar voor justitie?
  Boeren kunnen beter hun belangenbehartigers en 'boegbeelden' aanspreken op waarvoor zij ingehuurd zijn. Alleen al de aanhoudend lage melkprijs vraagt er om. Dat is toch echt geen zaak voor de staatssecretaris, lijkt mij.

 • H.Grotenhuis1

  @ Bertus Buizer
  Vraag mij ook af waarom ik hierover nog geen reactie van LTO heb gehoord, die moeten nu toch wel op hun achterste benen/poten staan.

 • slatan

  Werkweigering dus: Opgesodemieterd....op staande voet ontslagen!

 • koeien10

  weg met die lul

 • pepe C

  Van Dam is geen staatssecretaris van landbouw. Hij is staatssecretaris van economische zaken.

 • wienbemelmans

  HOPELIJK BEGINNEN DE BOEREN IN TE ZIEN DAT ZE ONS
  GEWOON WEG WILLEN HEBBEN GOEDSCHIKS OF KWAADSCHIKS MAAR WEG GAAN WE, DE WEELDE PLAAGT ZE

 • Henk Tennekes

  Ik hoop dat staatssecretaris Van Dam een verdienmodel ontwikkelt voor een landbouw zonder bestrijdingsmiddelen. Ik gun iedere boer die bereid is de stap naar ecologische landbouw te maken een goed inkomen.

 • Peltjes

  Henk Tennekes: mooi vrijblijvend geleuter waar geen boer wat aan heeft. Het is overduidelijk dat links Nederland bezig is met een hetze tegen de boeren, althans het schreeuwerige deel. Wat denk jij wat de prijs gaat doen als iedereen biologisch gaat boeren? Biologische melkveehouders houden nu al hun hart vast omdat ze bang zijn dat er teveel boeren overschakelen.

 • alco1

  Zo praat iemand die geen verstand heeft van economie en verantwoordelijkheid heeft in de voedsel voorziening.

 • Peet1212

  Jammer , een gemiste kans voor van Dam. Nu weet iedereen waar we aan toe zijn met deze staatssecretaris.
  Geen LTO gehoord. Zijn die mijn jaarlijkse bijdrage nog wel waard??!!
  Tijd voor een nieuw departement van Landbouw

 • theorikyreintjes1

  Men moet eens ophouden met het theaterspel! Criminaliteit en onkruid moet je in de kiem smoren. Zo lang je het niet doet zal het ten kosten gaan van al het goede. Men moet ophouden met het misbruik maken van al die hardwerkende mensen die zorgen voor ons dagelijks voedsel. Het is van groot belang dat alle belangenorganisaties eensgezint met de vuist op tafel slaan ,om dit leed een halt toe te roepen. Het is een economische en politieke zware crisus met veel oorlog en ongeloofelijke massa vluchtelingen in de wereld. Dit gepaart gaant met voedsel boycotten, met zeer lage opbrengstvoeselprijzen voor de boeren tot gevolg. Maar in de winkel wel even duur, is dit voor de producenten , de boeren , nog te pikken?

 • Koeienboer

  Ik snap niet dat er nog boeren zijn die het leuk vinden om zo'n staatssecretaris een rondleiding te geven op hun bedrijf? Laat hem merken dat als hij ons met de nek aan kijkt, hij ook niet welkom is.....

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.