Home

Nieuws 2 reacties

VN-deskundigen bepleiten vleestaks, voor milieu

Een belasting op vlees zou de milieuschade door vleesproductie beperken, vinden deskundigen van de Verenigde Naties. Zij bepleiten zo'n vleestaks.

Overheden moeten een vleestaks invoeren om de wereldwijde groei van de vleesconsumptie in te dammen. De toename in de consumptie is veel te groot. Dat blijkt de mening te zijn van een groep experts, onder leiding van Maarten Hajer, tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties over de leefomgeving. Die bijeenkomst vond plaats in het Keniaanse Nairobi. Via een vleestaks moet de schade aan het milieu die de vleesproductie met zich meebrengt beperkt worden.

'Straks een serieus milieuprobleem'

Volgens Hajer is er sprake van een serieus milieuprobleem als opkomende economieën zoals China op een vergelijkbare vlees gaan consumeren als Amerikanen en Europeanen. "Onze planeet zal in grote problemen komen als we op die manier wereldwijd vlees gaan consumeren."

Onze planeet 'komt in grote problemen' als opkomende economieën, zoals China, straks net zoveel vlees gaan consumeren als Amerikanen en Europeanen.

Vleesbelasting moet consumptie remmen

Het International Resource Panel (IRP), waar Hajer lid van is, presenteerde woensdag een rapport waarin voorspeld wordt dat de consumptie van pluimveevlees en melkproducten met 20% zal stijgen in de komende tien jaar. Rundvee- en varkensvleesconsumptie zal in diezelfde periode stijgen met 14%, verwacht het IRP.
Hajer pleit er voor om een vleestaks in te voeren om op die manier de consumptie te remmen. Maarten denkt daarbij dat het effectiever is de prijs vroeger in de keten te verhogen. "Het ligt misschien meer voor de hand te belasten op consumentenniveau, maar dat is minder effectief in het terug dringen van de consumptie", aldus Maarten Hajer.

Laatste reacties

  • DJ-D

    Zijn dat die zelfde deskundigen van de zwarte pieten discussie?
    Oftewel wordt weer een hele strijd.

  • zon

    VN was ook tegen zwarte piet,
    Tijd om het lidmaatschap van de VN maar eens op te zeggen,al ben ik bang dat ambtenaren dat niet leuk vinden,dan kunnen ze geen leuke snoepreisjes meer maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.