Home

Nieuws 2 reacties

'Sojakoning' landbouwminister Brazilië

Waarnemend president Michel Temer heeft 'sojakoning' Blairo Maggi benoemd als landbouwminister. Maggi belooft alvast te onderzoeken of onteigening van landbouwgrond ten behoeve van inheemse volkeren kan worden afgeschaft of verminderd.

Maggi zegt tegen nieuwsagentschap Agência Estado ook de bureaucratie te willen decimeren.

De aanstelling van Maggi roept vragen op bij NGO's die bezorgd zijn over de impact van de uitdijende landbouw op het regenwoud. Maggi vertegenwoordigt als senator de deelstaat Mato Grosso, het hartland van de Braziliaanse sojaproductie. Maggi behoort tot de rijkste mensen van Brazilië. Maggi was lang de grootste sojateler van Brazilië.

'Gouden Kettingzaag Award'

Maggi behoort tot de familie achter Amaggi, een in Cuiabá gevestigd concern dat soja en graan teelt, verhandeld en verwerkt. In 2006 kende Greenpeace Maggi de cynisch bedoelde 'Gouden Kettingzaag Award' toe voor zijn bijdrage aan de grootschalige kap in het regenwoud.

Maggi vervangt Kátia Abreu, die voor haar aanstelling als landbouwminister hoofd was van een belangrijke agrarische belangenbehartiger.

Laatste reacties

  • agri2

    Deze collega van Marcel van Dam heeft meer dan 300.000 ha landbouwgrond, dat staat niet op de website, wel dat ze 80.000 ha natuur beheren.

  • agri2

    In Nederland benoemen ze een staatssecretaris met maar amper een achtertuin.
    In Brazilië benoemen ze een grootgrondbezitter als landbouwminister.
    Volgens mij zijn ze allebei niet de beste keus.

Of registreer je om te kunnen reageren.