Home

Nieuws

Onderzoek naar optel-effect van handelsakkoorden

De optelsom van de effecten voor de Europese landbouw van verschillende vrijhandelsakkoorden worden in kaart gebracht. Dat heeft Cecilia Malmström, EU-commissaris van handel, toegezegd in het Europees Parlement.

Malmström wilde in debat met het parlement niet bevestigen dat rundvlees buiten de onderhandelingen met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur wordt gehouden, zoals EU-landbouwcommissaris Phil Hogan maandag 9 mei meldde.

Afspraak invoertarief kan lastig zijn voor vleesveehouderij

De handelscommissaris erkent dat de Europese vleesveehouderij last kan hebben van een vrijhandelsakkoord als daarin ook afspraken worden gemaakt over de verlaging of vermindering van invoertarieven voor rundvlees en gevogelte. "De Europese Commissie maakt een algemene studie naar de cumulatieve effecten van de verschillende vrijhandelsakkoorden", aldus Malmström. Zij beloofde dat de resultaten van de studie aan de lidstaten en het Europees Parlement worden voorgelegd.
Czesław Siekierski, voorzitter van de EU-landbouwcommissie, waarschuwde dat een vergaande vrijmaking van de handel in Europa kan leiden tot een verdere industrialisering van de veehouderij. "We hebben u al een tekort van €20 miljard met de Mercosur op landbouwgebied", zegt Siekierski.

'Akkoord kan landbouw ook kansen bieden'

Malmström zei dat de invoer vanuit Mercosur op dit moment vooral grondstoffen voor veevoer betreft. Aan de andere kant zijn er ook belangen voor de export van landbouwproducten, zoals groenten en fruit, aldus de handelscommissaris. "Dit akkoord kan de landbouw ook kansen bieden", vindt Malmström. Zij beloofde dat er rekening wordt gehouden met de gevoeligheden in de landbouw. "Maar ik zeg niet wat er wel en wat er niet op tafel ligt in de onderhandelingen."

Of registreer je om te kunnen reageren.